10 af de mest berømte malerier

Kender du verdens berømte malerier? Læs med for at høre mere om vores fælles kulturskat.

Malerier kan give liv til et rum, de kan være et stykke kulturhistorie og for nogen er de en investering. De fleste af os har selv malerier eller en anden form for billeder. Det er en del af vores indretning. For at de viser sig fra deres bedste side, er de rammer, som billederne hænger i også vigtige. Det samme gælder for de følgende mesterværker.

Mona Lisa

Mona Lisa, som også er kendt som La Gioconda, er et maleri malet af kunstneren Leonardo Da Vinci i perioden fra år 1503 til år 1506. Det blev oprindeligt bestilt af velhaveren ved navn Francesco del Giocondo. Han havde som et ønske at få portrætteret sin hustru, Lisa del Giocondo. (Deraf navnet La Gioconda) Maleriet forestiller Lisa med korslagte arme kiggende fremad.

Skriget

Skriget, som på norsk kendes som Skrik, er malet af den norske kunster Edvard Munch i år 1983. Skriget er en billedserie, som består af 5 dele, et som litografi og fire som malerier. Motivet er ens på alle malerierne, men der er forskelle i valget af farver. Motivet er et væsen, der på en bro tager sig til hovedet med en åben mund.

Den sidste nadver

Den sidste nadver, som også kaldes ’Il Moro’, er et vægmaleri af kunstneren Leonardo Da Vinci lavet for den italienske hertug Ludovico Sforza på dennes kloster i Milano, Santa Maria delle Grazie. Maleriet afbilleder den sidste nadver, som beskrevet i biblen, og forestiller en lang række personer siddende ved et bord fyldt med mad.

Stjernenatten

Stjernenatten, som også er kendt som ’De sterrennacht’ på Hollandsk, er et maleri af den hollandske kunstner Vincent van Gogh i år 1889, og forestiller et natbillede af en by. Billedet er lavet med meget tykke penselstrøg, og stjernerne i himlen er twistet på en smuk og unik måde. Billedet kan ses på det amerikanske museum ’Museum of Modern Art’.

Selvportræt af Vincent Van Gogh

Selvportræt af Vincent Van Gogh er – som navnet antyder – et selvportræt af den Hollandske kunstner Vincent Van Gogh malet i år 1889. Billedet er som det foregående malet ved brug af meget tykke penselstrøg, og stregerne på baggrunden

Venus’ fødsel

Venus’ fødsel (Refereret til på Italiens ved ’Nascita di Venere’) er et maleri malet af den italienske maler og kunstner Sandro Biticelli i år 1486. På dansk er billedet også kendt som ’Den skumfødte Venus. Idéen til maleriet kommer efter sigende fra den græsk-romerske mytologis myte om Venus’ fødsel.

Pige med perleørering

Pige med perleørering er et maleri af den hollandske maler Johannes Vermeer fra år 1665. Maleriet er et oliemaleri, og forestiller en bleg pige med gult tøj, et tørklæde der dækker håret, samt en skinnende perleørering. Billedet kaldes af nogle for Nordens Mona Lisa. Maleriet er udstillet på et kunstmuseum i Haag.

Persistence of memory

Persistence of memory er et oliemaleri af den spanske maler Salvador Dali fra år 1931. Maleriet forestiller en strand i Salvador Dalis hjemstavn. Maleriet er udstillet på det amerikanske museum ’Museum of Modern Art’ i New York, hvor det har været udstillet siden det blev doneret af en anonym donor.

Adams skabelse

Kunstværket man refererer til med Adams Skabelse, dækker over et udsnit af luftudsmykningen i det Sixtinske Kapel, og er lavet af kunstneren, der normalt refereres til som Michealangelo, hvis fulde navn er Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni. Værkets præcise oprindelses år er ikke kendt, men det er estimeret til at være omkring år 1511.

Nattevagten

Nattevagten er et maleri af den Hollandske kunster Rembrandt Harmenszoon van Rijn, (i daglig tale refereret til som Rembrandt) som skønnes at være malet et sted mellem år 1640 og år 1942. Maleriet er at finde på Hollands nationalmuseum ’Rijksmuseum’ i Amsterdam.