9 spørgsmål og svar om forbrugslån

Der er naturligvis mange spørgsmål at stille angående et forbrugslån, da det er en stor beslutning, så man vil gerne være helt sikker på, at man har taget alt i betragtning, inden at man optager et lån.

Her vil blive skrevet om 9 ofte stillede spørgsmål og svar angående dette, hvilket forhåbentlig kan kaste en smule lys over de tanker man har gjort sig.

1. Hvordan ved man om banken vil give lånet? 

Banken afgør det ved at foretage en kreditvurdering, hvilket betyder at de tjekker hvor sandsynligt det er at man kan betale pengene tilbage igen, og her vil man få uddelt et ansøgningsskema med relevante spørgsmål.

Her er det af yderst vigtighed, at man besvarer spørgsmålene ærligt, for banken vil lave deres eget tjek, og hvis de finder ud af at man har været uærlig, så vil det være et meget negativt første indtryk at give dem.

Det kan endda føre til et afslag når du ansøger om forbrugslån. Det er forskelligt, hvilke kriterier banken har, og det er en god idé at læse dem igennem, inden man udfylder en ansøgning. Det er dog i næsten alle tilfælde vigtigt, at man har et fast arbejde, og at man ikke er registreret i RKI.

2. Hvad er ÅOP? 

Det er en forkortelse for ”årlige omkostninger i procent”, hvilket er en meget afgørende ting at undersøge, inden man tager et forbrugslån. Det er ofte, at man kommer til kun at fokusere på renten og den månedlige udbetaling, i stedet for at kigge på de samlede omkostninger.

Grunden til at det er så vigtigt er fordi, at man godt kan blive narret af lave renter. Men selvom renterne er lave, så kan lånet godt have en høj ÅOP. Heri er nemlig medregnet alle gebyrer, renter, og andre mulige udgifter, som så er blevet omregnet til en procentdel.

For at finde ud af, hvad den laveste ÅOP er for et forbrugslån, så kan man søge på internettet, og hurtigt finde et sted, hvor man kan sammenligne priser.

3. Hvad sker der hvis man ikke kan tilbagebetale et forbrugslån? 

Hvis der skulle ske noget, som gør at man ikke har pengene til at betale forbrugslånet tilbage, så vil det bedste være at kontakte banken, så hurtigt man kan.

Det er muligt, at indgå i en aftale med banken, hvis man blot forklarer situationen. Så kan man få længere tid, eller få lagt en mere fordelagtig tilbagebetalingsplan på lånet. Det kan derfor godt løses, og da banken naturligvis er interesseret i at få pengene tilbage, så vil de også være samarbejdsvillige.

4. Kan man stadig få et lån trods betalingsforsømmelser? 

Det er til at starte med ikke en god ting, da det ofte er et tegn på, at økonomien ikke er helt i orden.

Et godt forslag ville lyde på, at vurdere om det er ansvarligt at optage et nyt lån, hvis man allerede har problemer med at betale de nuværende regninger. Men trods dette, så er det nogle steder muligt stadig at optage et lån, så hvis det virkelig er en nødvendighed, så kan man godt.

5. Hvornår kan man få pengene ind på kontoen? 

Hvor hurtigt lånet bliver behandlet afhænger af hvilken bank det er, men det tager oftest 1 – 3 dage, for lånet at gå igennem.

Det kan dog gå betydeligt hurtigere, hvis man gør det online og underskriver med NemID. Så kan man, i nogle tilfælde, få sine penge samme dag, som man optager lånet.

6. Er det muligt at have en medansøger? 

Det er på mange måder en fordel, at have en medansøger, da man øger chancerne, for at få godkendt ansøgningen.

Det er fordelsagtigt, idet man har to indtægter, i stedet for kun en. Så det er bestemt en mulighed, og der er ingen grænser for, hvem det skal være. Det er bare vigtigt, at det er en person man kan stole på, da begge kommer til at hænge på lånet.

7. Hvor mange penge kan man låne? 

Det minimale og maksimale beløb afhænger naturligvis af banken, men for det meste er minimumsbeløbet omkring 4.000 kr. Du kan finde mere information om forbrugslån og beløbsgrænser ved at besøge forbrugslån.net.

Det højeste beløb man kan låne for er, indtil videre, 500.000 kr., men de fleste banker tilbyder højest omkring 350.000 kr.

8. Er det muligt at optage et lån hvis man er registreret i RKI? 

Det er for det meste ikke muligt at optage et forbrugslån, hvis man er registreret i RKI, da det er en database, der holder styr på ”dårlige betalere”.

Da et forbrugslån er baseret på kreditværdigheden, så vil det ikke være nogen mulighed. Som nævnt er der dog nogle få udbydere, der stadig låner penge ud til personer, der står i RKI.

9. Hvordan ved man om lånets rente er god?

Det kan afhænge af den enkeltes kreditværdighed, da en god kreditværdighed ofte vil give en lavere rente.

Men det er vigtigt, at sammenligne flere forskellige låneudbyders renter, for at se hvor man kan få den billigste. De bedste forbrugslån vil have en rente på omkring 5 – 6 %.