Lån penge i 2019 – På godt og ondt

At låne penge har aldrig været nemmere. I takt med internettet og det stigende forbrug, har der formet sig et utal af virksomheder der tilbyder at låne penge uden afslag – også selvom ens finansielle situation ikke er stabil i forvejen. Det har gjort det utroligt nemt at låne penge til forbrug. Men det kommer ikke helt uden en bagside. Mange af disse virksomheder tilbyder udadtil fordelagtige lånemuligheder med hurtig udlevering af penge, hvilket kan virke fristende. Til gengæld ligger der meget mere bagved. Ofte er det på bekostning af urimelige høje renter der simpelthen ikke er fordelagtig for forbrugeren, og i mange tilfælde ender beløbet med at været over dobbelt så stort som først antaget – når altså lånet er afdraget. Men hvorfor lykkedes det alligevel at overtale forbrugere til at optage disse lån? Det ser vi nærmere på nedenfor.

 

Hurtige penge uden at tænke på konsekvenserne

Problemet med de nemme lånemuligheder er, at mange sårbare forbrugere desværre også er blottet for muligheden, og falder desværre oftere i fælden. Det kan være svært at se sig ud af finansielle problemer når først der er hul på bylden. Og hvad betyder et par tusinde kroner oveni det beløb der allerede skyldes væk? Det bruges ofte som argumentet for at tage yderligere lån – og så kører sneboldeffekten, og beløbet render ofte op i uoverskuelige summer.

Mange tænker altså ikke på konsekvenserne ved de nemme forbrugslån. Det er helt essentielt for hvilket som helst lån man foretager sig at tænke over tilbagebetalingens indflydelse på din finansielle situation fremadrettet. Derfor er det vigtigt at være indforstået med udbetalingerne og renten før man optager et forbrugslån. Det er desværre ikke alle der bestrider denne rationelle tankegang, hvorved et forbrugslån går hen og bliver en glidebane.

 

Men er det altid skidt at tage et forbrugslån?

Overordnet set vil det altid være at foretrække, at forsøge og få sin daglige økonomi til at fungerer uden lån. Til gengæld kan der opstå situationer, som vi ikke selv er herre over. Måske bilen er brudt sammen, eller der sker noget andet uventet du ikke har penge til at betale. Har man ikke en opsparing at trække på, kan det i visse tilfælde være nødvendigt at tage et lån. Her er det dog utroligt vigtigt at understrege hvor vigtigt det er, at man undersøger sine muligheder grundigt så man ikke ender ud med en rente der overgår hovedstolen. Samtidig vil det altid være en dårlig ide at låne penge af familie, da det kan gå hårdt ud over relationen til vedkommende, i så fald du misligholder dine betalingsfrister.

Hvis din økonomi er stabil, kan du altid forsøge at udvide kassekreditten med din bank. Dette vil være at foretrække fremfor andre forbrugslån.

Det vigtigste at have i mente når du optager en forbrugslån, er om der er andre udveje. Måske du kan sælge en cykel eller et tv du har stående? Så længe du ikke optager forbrugslånet på bagggrund af en ønsketanke om en ‘federe’ tilstedeværelse, men på baggrund af et reelt finansielt problem, så burde du også være rationel nok til at kunne betale tilbage.