Grøn omstilling der er til at betale

Der hersker ingen tvivl om, at Bornholm gør sit for at foretage en grøn omstilling i Danmark. Ja faktisk har Bornholm tidligere på året taget beslutningen om at blive en bæredygtig ø. I denne forbindelse er der især lagt fokus på det at lade borgerne køre grønt. 15 ladepunkter til elbiler er opstillet rundt omkring på øen og flere er på vej. Det er ikke kun på Bornholm, at efterspørgslen på elbiler er stor. Over hele landet er danskerne vilde med el- og hybridbiler. Dette er uden tvivl et skridt i den rigtige retning for at skabe et mere klimavenligt samfund.

Hybrid-, el- og plug-in hybridbiler – hvad er forskellene?

Med de mange nye biltyper på markedet kan det være svært at forstå forskellene og lighederne imellem dem. Fælles for alle biltyperne er, at de har indbygget en elmotor. Dette gør bilerne langt mere økonomiske og miljøvenlige. Hybridbiler er en kombination af en forbrændingsmotor og en elmotor. Hybridbiler kan både være benzin- og dieselbiler. Så snart bilen bremser, vil batteriet oplade sig selv. Derfor er det altså ikke nødvendigt at oplade en hybridbil på en ladestation. Det gode ved en hybridbil er, at den kører langt på literen.

Elbiler kører kun på en elmotor og kræver derfor strøm fra et genopladeligt batteri. Batteriet tankes enten op derhjemme eller i en ladestation via en stikkontakt. Det er forskelligt, hvor langt elbilerne kører på én opladning. Her spiller faktorer såsom årstid, kørsel og batteristørrelse ind. Det gode ved elbiler er, at de er ekstrem støjsvage. Slutteligt er plug-in hybridbiler en kombination af en hybridbil og en elbil. Batteriet er større end hybridbilens, og du har mulighed for at oplade batteriet. Under kørslen vil bilen først bruge det genopladelige batteri og dernæst hybridteknologien. Derudover vælger du selv, hvorvidt du ønsker at køre på el eller med forbrændingsmotor.

Bornholms otte bornholmermål

At Bornholm har sat sig grønne klimamål, får øen til at fungere som et flagskib. Sidste år vedtog borger- og byforeninger, lokale brancheforeninger samt regionskommunen otte såkaldte bornholmermål. Blandt disse mål er bl.a. ønsket om at køre grønt på åen, i 2025 skal alt strøm komme fra vedvarende energikilder, og i 3032 skal øen være affaldsfri. For at nå de otte bornholmermål har borger- og brancheforeninger samt kommunen lavet handleplaner.

Det ultimative mål for øen er, at pr. 2035 vil øen være et klimavenligt og bæredygtigt ø-samfund. Med fokus på både erhverv, fakta, CO2-neutralitet, mobilitet, boliger, fødevarer, naturen og at få alle med, spænder målene bredt.