Planlæg ændringer i haven mens kulden sætter ind

Det er efterår og frosten er begyndt at sætte ind. Det vil sige, at havesæsonen er ved at være forbi, men mens vi rykker indenfor og skruer op for varmen, kan du bruge tiden på at planlægge, hvad der skal ske, når foråret kommer tilbage.

Flere og flere boliger får lavet dele af haven om til stensætninger eller dækker til med grus, tit for at gøre haven så nem at holde som muligt. Der er også en ny retning, hvor folk lader haven gro til, det skulle ifølge eksperter gøre haven mere optimalt for insekter og fugle, som en del af vores nyfundne fokus på biodiversitet og klima.

Landskabsarkitekt eller gør-det-selv

Men hvis du gerne vil have den helt store have, med veltrimmede træer og buske, så kan det godt komme til at koste lidt penge, De store træer og buske hos plantehaverne er ikke billige, og hvis du ikke er en del af trailerfolket, kan det være svært at få dem bugseret hjem. Det kan også ske, at dine store havedrømme kunne have hjælp af at have en landskabsarkitekt på opgaven med de maskiner og andet, det kan føre med sig.

Har du ikke selv penge til en omlægning af haven, er der mange forskellige muligheder for lån blandt andet sms lån. Der er rigtig mange spillere på markedet. Men fælles for dem alle er, at du skal tænke dig godt om, inden du kaster dig ud i et lån, da det kan komme til at koste mange penge i renter.

Hvis den store tur i haven ikke ligger i budgettet, men du stadigvæk gerne vil have gjort lidt ekstra ved haven, kan det være en mulighed at kigge i avisen eller på nettet efter en billig havemand. Så du kan fokusere på at nyde din have.