Slusegård på vej med to snaps: Du gætter aldrig deres smag
FOR ABONNENTER

Slusegård på vej med to snaps: Du gætter aldrig deres smag

Det smager grangiveligt af gran på Slusegård selv om der er mere end tre måneder til jul.

Det skyldes, at Christian Cederqvist, der både hjælper Preben i plantagen og Anja i caféen, er barslet med et produkt, der faktisk skaber en stærk forbibndelse mellem juletræerne på marken og udvalget i caféen: En gransnaps, der smager af grannåle, honning og sprit.

Snapsen er destilleret, filtreret og tilsmagt af Niels Frost Jensen på Bornholms Spritfabrik i Nexø.

– Folk kommer med en idé, og så laver vi en række tests. For Slusegårds vedkommende lavede vi tre varianter som vi kunne stå inde for, og så valgte de den, de ville gå videre med, fortæller Niels Frost Jensen.

På etiketten ses Bornholm med to streger på tværs – 55 grader nord, 15 grader øst – og dermed bør det også være muligt for den trænede kortlæser at finde frem til Slusegård, som jo ligger klods op af det geografiske knudepunkt på Bornholm.

En snert af honningsyp

Her dyrker Preben Christoffersen juletræer til eksport på 28 hektar, og det har det seneste år inspirerert Christian Cederqvist til at eksperimentere med fermentering og syltning af friske granskud.

Efter en kort flirt med rom opstod så idéen med at fremstille en snaps, med den grangivelige smag af gran.
– Først forsøgte vi uden sukker. Det duftede som en granskov, men smagte alt for bittert. Så tilsatte vi lidt rørsukker, men det var heller ikke helt godt. Men bornholmsk honning – det er godt, siger Christian Cederqvist.

Preben Christoffersen nikker.

– Den har lige en lillebitte snert af honningsyp, siger han.

Til jul præsenterer Slusegård en julesnaps med kanel, nellike og appelsinskal.

Alkoholprocenten er 35, og prisen er 199 kroner for 50 cl. Gransnapsen sælges indtil videre kun på Slusegård.