Irene Dunker, der er med i klyngens strategi- og kommunikationsgrupper, oplyser, at man i klyngen har vurderet, at tiden i øjeblikket ikke er til etableringen af et fælles mødested. Men at man på sigt stadig arbejder med muligheden.
Klyngesamarbejdet er i gang med en ansøgning om et støttebeløb på 200.000 kr. til at få udarbejdet et forprojekt – med støtte fra konsulenter og arkitekter. Pengene søges i en pulje, der er øremærket til mødesteder, idet Realdania og Lokale-og Anlægsfonden er partnere i landsbyklyngeprojektet.
Medfinansiering
Den bornholmske klynge har selv indsamlet 40.000 kr. til den påkrævede medfinansiering.
– De fire borgerforeninger har givet 10 procent af deres kommunale tilskud i 2018, og vi regner med, at foreningerne vil afsætte midler igen i 2019. Men det er endnu ikke aftalt, siger Irene Dunker.
Klyngen skriver i et udkast til ansøgningen, at man ser de fire medborgerhuse/klubhuse fungere som lokalcentre i et sammenhængende stisystem mellem lokalområderne. Her skal man kunne finde sheltere – og/eller teltpladser til overnatning med adgang til vand, toilet og så vidt muligt strøm.
Stisystemet skal fungere som en oplagt måde til aktivt at besøge hinandens områder. Man tænker både på vandrere, cyklister (også rickshaws til ældre) samt ryttere. Det vil samtidig give flere turmuligheder for områdets gæster, fremgår det. Klyngen nævner, at man ønsker at blive et centrum for friluftsaktiviteter på Bornholm.
Fleksible baser
Husene skal udvikles til fleksible baser og støttepunkter for netop de aktiviteter, som man i det pågældende område er gode til.
Her nævner man som eksempler, at man i Rø er gode til linedance og floorball, at Aarsballe har fine forhold til fodbold og er gode til at arrangere loppemarked, at Klemensker har ungdomsskolen, hallen, svømmebadet og KIF-Centret med de aktiviteter, der erknyttet hertil. At Nyker har skolen, petanquebane, bordtennis, minigolf og erfaringer fra Store Legedag.
Mere samarbejde
Man lægger op til, at klyngens foreninger, og altså i høj grad idrætsforeningerne, arbejder sammen på tværs, i et fælles ønske om at styrke hinandens muligheder.
Klyngen betegner det som en overskuelig proces, som falder fint i hak med regionskommunens tanker og planer. Her nævner man den Grønne Bølge, der væk fra kysten skal forbinde Hammeren og Dueodde.