Det er den korte version af to ud af tre indskærpelser, som Molslinjen har fået af Søfartsstyrelsen forbindelse med Express 1’s kollision med det polske lystfiskerfartøj Baltic Condor den 10. maj.
Indskærpelserne er givet i forbindelse med, at en af Søfartsstyrelsens skibsinspektører var ombord på Express 1 for at inspicere færgen umiddelbart efter ulykken. Og det er i den efterfølgende rapport fra denne inspektion, indskærpelserne fremgår.
Udkigsposter så ikke noget
Af denne rapport fremgår det også, at overstyrmanden, som ved kollisionen havde kommandoen på Express 1, på grund af den tætte tåge havde besluttet at postere to skibsassistenter ved færgens forreste fortøjningsspil for netop at holde udkig efter andre fartøjer og om nødvendigt varsko personalet på færgens kommandobro.
Om de to skibsassistenter når at få øje på Baltic Condor, inden de to fartøjer rammer hinanden, fremgår ikke af Søfartsstyrelsens rapport, men meget tyder på, at det ikke er tilfældet.
Det er nemlig passagerer ombord på Express 1, som efter kollisionen gør skibspersonalet opmærksom på, at det er et andet skib, der er ramt, og at der er en mand over bord på dette skib.
Det eneste, personalet på broen på Express 1 noterer, er ifølge Søfartsstyrelsens rapport, at færgen rammer et andet objekt, og at der i forbindelse med dette lyder et brag.
Ikke synlig på radaren
Da kollisionen sker, sidder overstyrmanden ifølge rapporten i den midterste stol på broen, hvorfra færgen styres, og skibsføreren står ved styrbord stol, hvor han holder øje med skibets radar.
”På intet tidspunkt er der indikation på, at et andet skib skulle befinde sig på den position. Der er ikke noget udslag på radaren og der er ikke noget AIS (AIS er et maritimt radiosystem til automatisk identifikation af skibe, som med jævne mellemrum udsender information om afsenderens identitet, position og bevægelser. red.) objekt”, hedder det i Søfartsstyrelsens rapport.
Hvorvidt dette udsagn er baseret på skibspersonalets forklaringer eller baseret på faktuel information trukket ud fra færgens ”sorte boks” den såkaldte VDR (Voyage Data Recorder) fremgår ikke af rapporten, men af en senere passage i synsrapporten fremgår det, at skibsinspektøren Søfartsstyrelsen har taget data fra skibets VDR med til yderligere analyse.
Mangelfulde tjeklister
I forbindelse med synet af Express 1 konstaterer skibsinspektøren også, at der mangler underskrifter i skibets dagbog, der bekræfter og dokumenterer, at den af skibets tjeklister, som vedrører klargøring af kommandobroen til sejlads, er udfyldt og kontrolleret i forbindelse med afgang.
Og i samme sammenhæng konstaterede skibsinspektøren, at der også manglede tilsvarende underskrifter for nogle af de foregående dage i skibets dagbog.
Det udløser yderligere en indskærpelse til Molslinjen og skibets besætning, som ifølge rapporten skal være bragt i orden, inden færgen må sejle igen.
”Skibet skal gennemgå deres procedure og hermed sikre, at der fremadrettet skabes ensartethed og at de påkrævede tjek udføres”, skriver skibsinspektøren i rapporten.
Undersøgelser er stadig i gang
Både hos Søfartsstyrelsen og hos Den Maritime Havarikommission under Erhvervsministeriet arbejder man stadig med at fastlægge de sidste omstændigheder i forbindelse med kolissionen, men havarikommissionen har besluttet, at man ikke vil offentliggøre en egentlig havarirapport i forbindelse med ulykken.
– Det er normal procedure, og det har vi besluttet, fordi det ikke er en alvorlig ulykke med alvorlig personskade, eller hvor et af fartøjerne forliste, siger Øssur Jarleivson Hilduberg, der er havarikommissionens undersøgelseschef til Bornholms Tidende.
Han fortæller dog samtidig, at kommissonen stadig er ved at gennemgå data om kollisionen, og at man, hvis der dukker nye informationer op, kan vælge at omgøre beslutningen om ikke at skrive havarirapport.