Arkivfoto: Berit Hvassum

Dagtilbud og skoler åbner igen på torsdag

Først fra på torsdag vil de yngste børn komme tilbage til venner, undervisning og klassekammerater. Regeringen har ellers lagt op til en mulig åbning af landets skoler og institutioner allerede onsdag i næste uge, men Krisestaben har valgt at skubbe starten til torsdag, for at give ledere, lærere og pædagoger mere tid til at få styr på de retningslinjer, Sundhedsstyrelsen har udsendt.

Ifølge planen skal de første to dages undervisning begrænses til tre timer. Fra 20. april udvides skoledagen til fire-fem timer.

– Det er en utrolig kompleks opgave, som vores ledere og medarbejdere står midt i. Dagtilbud og skoler har kun kort tid til at indarbejde de mange nye rutiner og krav, som sundhedsmyndighederne stiller, så vi har besluttet at genåbningen skal ske torsdag efter påske, udtaler Borgmester Winni Grosbøll i en pressemeddelelse.

– Vi havde puslet med planer om at åbne skolerne onsdag, men det her er bare en rigtig stor opgave, det må vi sige, fortæller Skolechef Trine Schloss Pedersen i et interview til Bornholms Tidende.

– Alle de her retningslinjer fordrer at ledere og medarbejdere har god tid til at sætte sig godt og grundigt ind i det, før vi åbner, siger hun.

Anderledes skoledag

Genåbningen af skolerne og daginstitutioner gælder børn i vuggestuer og børnehaver og 0. til 5. klasse. Skolerne skal ifølge planerne for nødberedskabet blandt andet inddele børnene i mindre grupper med faste voksne, så der ikke kan bygges smittekæder. Børnene skal forblive i grupperne i løbet af dagen. Både i klasseværelset, udenfor og i frikvarteret. Derudover kommer skarpt fokus på hygiejne.

– Der er ingen tvivl om, at det for børnene bliver en anderledes skoledag. Det er meningen at man i læringsgruppen skal spise sammen, lege sammen, blive i det samme hjørne af skolegården, bruge det samme toilet. Klasserne kommer som minimum til at blive splittet i to, og det skal ifølge retningslinjerne være to meter mellem hver elev i klasselokalerne. Der kommer også til at være en masse undervisning udenfor, fortæller Trine Schloss Pedersen.

– Vi arbejder lige nu i fuld fart for at lave mere detaljerede planer for de enkelte skoler. Hvordan kommer man til skole, hvornår skal man møde, hvem skal lege hvor? Derudover er der selvfølgelig alle overvejelserne om undervisningsopgaven, for ambitionen er jo at vi skal være sammen om god læring i skolen igen, siger hun.

Sundhedsmyndighederne har stillet en lang række krav og retningslinjer til skolerne. Medarbejdere, børn og forældre får nærmere besked om blandt andet hvor og hvornår elever må bringes og hentes gennem Aula og Tabulex, og sundhedsstyrelsen udsender et brev til alle forældre i landet med vejledning og gode råd om hvordan man håndterer hygiejne og taler med sit barn om situationen.

Forstår bekymring

Det er en uvant tid og helt ny situation og skole og institutioner er blandt de første dele af samfundet, der åbner op efter nedlukningen for en måneds tid siden. Det kan være vanskeligt for både børn, forældre og personale.

– Vi er allesammen ramt af det her. Det er en helt særlig og mærkelig tid, og der vil helt sikkert være nogen, der er bekymrede over, hvordan det skal gå. Det er legitimt at være bekymret, det skal der være rum til. Børnene får de første dage liv til at tale om det, og dele deres erfaringer, de har gjort sig i de sidste uger, siger Trine Schloss Pedersen.

Skolechefen forstår også godt, at forældre kan være bekymret for om ens barn risikerer at blive smittet med COVID-19, når skolen genåbner. Hun henviser til, at man stoler på myndighederne og sundhedsstyrelsen og at alle retningslinjer overholdes.

– Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at der ikke er en risiko, men vi ved efterhånden, at børn hverken bliver smittede eller er smittebærere i samme omfang som voksne. Og hvis de bliver smittede er sygdomsforløbet ikke så hårdt. Vi gør alt i vores magt for at leve op til alle de retningslinjer, der er, og vi opfordrer til at forældre gør det samme. Der kommer selvfølgelig nye retningslinjer hele tiden, og det er vi også indstillet på at måtte implementere, hvis det er. Vi har de her planer nu, og så må vi justere hen ad vejen, siger Trine Schloss Pedersen.

– Vi skal virkelig stå på tæer, for at gøre alt for, at det bliver trygt og godt at komme tilbage i skole. Jeg er overbevist om at børnene glæder sig til at komme i skole og se deres kammerater igen. Nu skal vi til at have gang i samfundshjulene, siger hun.

Skypemøder i påskeferien

Trine Schloss Pedersen fortæller, at arbejdet med at lave genåbningsplanen til tider har været svært, men at lederne i skoler og institutioner har klaret opgaven rigtig godt.

– Jeg er dybt imponeret over den indsats, der er blevet lagt. Det her er en plan, der skal operationaliseres på meget kort tid. Retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne kom midt i påskeferien, og så har der ellers været Skypemøder med skolelederne, de faglige organisationer, og skolerne har også skulle være i kontakt med nogle af deres nøglepersoner i form af tillidspersoner og så videre. Og nu er arbejdet så i gang med at lave de mere detaljerede planer for de enkelte skoler. Også Krisestaben og direktionen har været gode sparringspartnere for at få det her til at lykkes, siger Trine Schloss Pedersen.

Center for Skole og Center for Børn og Familie udarbejder i disse dage konkrete planer for genåbningen. Forældre og medarbejdere vil blive orienteret om planerne for den enkelte skole og institution gennem Aula og Tabulex.