Brøddegade. Foto: Niels Ebdrup

Sæsonstarten der blev væk

Rigtig meget talte for, at lørdag kunne have været et brag af en åbning på Gudhjems turistsæson 2020. Påsken lå helt rigtigt. Det samme gjorde skyerne, der lod solen skinne, og vinden, der kun lod flaget ved f24-tankstationen løfte sig halvdovent fra flagstangen.

Jo, umiddelbart stod stjerner og planeter helt rigtigt for byens forretninger, restauranter og isbutikker. Alligevel var der tomt på den første dag i turistsæsonen: Tomt på parkeringspladserne. Tomt i Gudhjems gader. Tomt i de fleste forretninger.

Skulle nogen være i tvivl om, hvorfor en af Bornholms mest besøgte byer var øde, så stod forklaringen skrevet på interimistiske skilte rundt i butiksruderne:

“Butikken er lukket indtil videre grundet situationen i landet pga. coronavirusen. Pas på jer selv. Hilsen Janne K,” stod der på et opslag i en rude i Brøddegade.

Lignende meddelelser stod at læse hele vejen ned ad den stejle gade. Hos Galleri Banken. Hos Scala Gudhjem. Hos Provianten.

Et sted var der imidlertid åbent. Endda for første gang. Vibe Johansson fra Hasle havde nemlig længe før coronakrisen besluttet, at hun ville flytte sin livsstilsbutik Design Crush til en bedre placering i byen. Fra et forretningsfællesskab i Brøddegade 37 op til lokalerne i Brøddegade 25A – over for Restaurant Brøddan. Den nye butik skulle efter planen åbne ved sæsonstart, lørdag 4. april. Den plan havde hun – trods situationen – valgt at holde fast i.

– Det passede med, at jeg kunne flytte op i den her butik til påsken… Lige pludselig vælter det ind med folk, sagde Vibe Johansson og brød ud i stor latter.

Vibe Johansson. Foto: Niels Ebdrup

Har her været nogen endnu?

– Ja, der har været nogen forbi. Ikke det store salg, men der har været folk forbi. Og da jeg gjorde stedet i stand, var der rigtig mange nysgerrige, som så ind. Lidt har også ret, sagde hun fra sin plads bag disken i den lyse og nyindrettede butik, hvor sæber, smykker, lysestager og plaider lå klar til kunderne.

Du oplevede jo, hvordan det var at have butik i Gudhjem i påsken sidste år. Hvordan var det?

– Sidste års påske var helt chock. Vi åbnede døren, og så – bum – var det som på en strøgdag i Lyngby. Det tror jeg så ikke sker i år. Men jeg tænker, at de lokale begynder at kede sig lidt og får lyst til at komme forbi. Jeg har jo haft lokale kunder i løbet af vinteren, så mon ikke der dukker nogen op?

Ingen is på havnen

Lige så mennesketom Brøddegade var, ligeså næsten uhyggeligt forladt var der omkring Christiansøfartens ellers hyggelige færgeterminal nede på havnen. Ikke engang ved færgeafgang, var der menneskeopbud. I et forsøg på at holde coronasmitten fra livet, havde øboerne valgt ikke at åbne turistsæsonen til påske, som traditionen ellers byder.

Solen skinnede alligevel, som havde Destination Bornholm tegnet abonnement hos den. Ethvert andet forår ville mange mennesker under sådanne vejrforhold gå rundt på havnen og slikke på årets første is. Den store isbutik Gudhjem Is havde egentlig også skrevet på Facebook, at den ville åbne denne dag. Men et stykke A4-papir i døren nuancerede det budskab mere end en kende:

“Kære alle. Vi vil så gerne i gang med sæsonen. Men som verden er lige nu, ser vi ingen anden mulighed, end at holde lukket og se tiden an. Glæder os til at invitere jer indenfor snart. Indtil da, pas på hinanden derude!”

Tina og Michael Hammerlund. Foto: Niels Ebdrup

Enkelte forbipasserende

Først henne på græsarealet ved busstoppestedet viste havnen livstegn. Gudhjemboerne Tina og Mikael Hammarlund havde i nogle dage været i færd med at male deres smukke træbåd “Freja”. Nu var de i færd med at hente de årer og andet, som havde ligget uforstyrret og tørret på arealet. Selve båden stod inde i deres nært beliggende have. Freja var en kopi af en båd, som Michael Hammerlunds tipoldefar byggede i slutningen af 1800-tallet.

– Vi ved ikke, om vi kommer ud og sejle på langfart i år, fortalte Michael Hammerlund.

– Vi skulle egentlig sejle til Danmark, men det ved vi jo ikke, om vi skal aflyse for at tage til Listed i stedet.

Ser I nogen komme forbi her?

– Jo, forleden var der da fire, som kom forbi på samme tid. Og der er børn, der kommer forbi på rulleskøjter, fortalte Michael Hammerlund.

Men ingen turister?

– Jo, men de kommer i bil, synes jeg, sagde Michael Hammerlund.

– Jeg har nu set nogle få turister komme gående forbi, sagde Tina Hammerlund.

– Men der er ikke mange. Det er noget andet, end vi plejer at se på det her tidspunkt. Normalt ville her være mange mennesker nu.

Imens snakken gik, kørte et par biler langsomt forbi. Turister. Og pludselig gled en forbipasserende lokal dame og hendes hund direkte ind i samtalen. Alle blev dog stille, da en flok svaner kom flyvende ude over havet. Så skulle hundelufteren videre. Menneskerne var der i glimt.

– Man hilser på flere, end man plejer – fordi nu er der tid til det. Og smilet er jo også den korteste vej til folk, sagde Michael Hammerlund – med et smil.

Kerry Harris i Gudhjem Glasrøgeri. Foto: Niels Ebdrup

Vinterens Gudhjem smager på foråret

Lidt derfra lå turistmagneten Gudhjem Røgeri helt tomt. Men overfor var der lys og varme inde i Gudhjem Glasrøgeri. Kerry Harris stod klar til at tage imod kunder, selv om hun ikke havde så mange af dem.

Glasrøgeriets ejer, Pernille Bastrup, var ikke i glasværkstedet, men til gengæld kunne hun fanges på telefonen. På skrattende medhør fortalte hun, at var man kommet forbi på alle ugens andre dage, havde stedet været lukket.

– Normalt ville vores sæson være startet her i dag den 4. april og vare frem til 1. november. Men sæsonstarten er udskudt. Jeg har åbent i dag, fordi jeg altid holder åbent om lørdagen. Så ved de lokale, at de altid kan komme forbi der.

– Vi har ikke åbent, fordi vi tror, der kommer et turistboom. Kerry har nogle timer i butikken, og dem syntes jeg, hun skulle blive ved med at have. Nu får vi ordnet butikken, og nogle dage også solgt lidt, sagde Pernille Bastrup.

I dag skulle have været din åbningsdag?

– Ja, men den her krise har jo gjort, at folk ikke kommer ud på samme måde. Under normale omstændigheder havde der været gang i både værkstedet og butikken nu, sagde Pernille Bastrup.

Hun kunne fortælle, at også andre forretninger – som de gør om vinteren – holder åbent på udvalgte tidspunkter. Smykkesmeden og bageren forsøger at hænge i, og flere restauranter tilbyder take away-mad. Ikke alt i Gudhjem har lukket. I hvert fald ikke hele tiden. Og Brugsen og købmanden har åbent som normalt.

Det er som om, at vinterens Gudhjem har fået lov at lege lidt i forårssolen. Var man optimist, kunne det også have sine fordele. For som Michael Hammerlund sagde, da han bar sine grønmalede årer hjem:

– Det er jo luksus. Det er til at overskue, og man ved, hvem man skal hilse på.