Et nyt mindre – men billedrigt – helleristningsfelt er lige blevet fundet ved Hammersholm, Allinge. Det nye helleristningsfelt har 17 skibe og enkelte skåltegn. Tre af skibene medbringer tydeligt hvert deres skåltegn, der sandsynligvis skal betragtes som symbol på solen. Foto: Michael S. Thorsen, Bornholms Museum

Påsketur: Her kan du se de ‘nye’ helleristninger

Et hidtil ukendt helleristningsfelt, hvor 17 bronzealderskibe er blevet hugget ned i klippen, er netop blevet opdaget ved Hammersholm i nærheden af Allinge, og arkæolog Michael S. Thorsen mener, at man med fordel kan lave en påsketur til stedet og se på helleristninger.

– De er ikke malet op, men det nye helleristningsfelt er meget seværdigt. Mange af skibene er meget synlige. Så langt de fleste vil man kunne se med det samme. Det samme gælder flere af skibene, jeg fandt i 2017 – selv om nogle af dem også er temmelig utydelige.

– Jeg håber, at nogen vil komme op og se i påsken. Det er en oplagt ting at gøre i de her dage, siger Michael S. Thorsen.

Tag en lygte med

Det kan desuden være en fordel at taget til Hammersholm efter mørkets frembrud.

– Børn kan komme der om aftenen med en lommelygte. Skinner man på klipperne i mørke, kan man lave en skyggevirkning, som gør helleristningerne meget mere tydelige end om dagen, fortæller Michael S. Thorsen.

Vil man finde helleristningerne, kan man køre i bil til parkeringspladsen ved Hammersholm, der ligger mellem Sandvig og Hammershus. Derfra går der naturskønne stier ind på øen, hen til området med helleristninger.