Arkivfoto: Berit Hvassum

Sommerens store loppemarkeder flyttes til september eller aflyses

Mange bornholmske idrætsforeninger udnytter sommerens tilstrømning af turister til at holde store loppemarkeder under åben himmel. Indtægterne fra salget af donerede møbler og køkkensager bruges til at holde kontingenterne nede for klubbens medlemmer, men denne økonomiske model bliver i år udfordret af coronakrisen.

Foreningernes bestyrelser har de seneste dage holdt møder om den særlige situation, og flere har fundet nye datoer til loppemarkederne.

– Vi kommer til at aflyse det. Der er ingen diskussion, for der kommer over 1.000 mennesker på vores loppemarked. Folk står tæt og går rundt og rører ved de samme ting. Det kan vi ikke forsvare at gennemføre, siger Allan Sørensen, formand i Svaneke IK.

Han fortæller, at foreningen har snakket om at holde loppemarkedet til efteråret i hallen, hvis store forsamlinger er tilladt til den tid.

– Det er katastrofalt for os. Vi plejer at tjene over 100.000 kroner på loppemarkedet, siger Allan Sørensen.

Mange aflysninger

I Knudsker IF har bestyrelsen lagt sig fast på lørdag den 5. september som ny dato for loppemarkedet. I marts aflyste foreningen et indendørs loppemarked, så depotet er godt fyldt.

– Vi prøver at få noget mere plads, for der kommer nye ting hele tiden, siger Flemming Pettersson, økonomi- og organisationsansvarlig i foreningen.

Loppemarkedet er blot en af mange aflyste aktiviteter, klubben ser ud til at gå glip af i 2020. De ugentlige bankospil kan ikke afvikles for tiden, ligesom frivillige fra foreningen normalt skraber penge sammen ved at gøre en indsats under store arrangementer som Folkemødet, Wonderfestiwall og Etape Bornholm, som alle er aflyst.

– Mange bække små. Man skal ikke undervurdere de ikke-idrætslige aktiviteter. Det er faktisk ret store beløb, vi kommer til at mangle, siger Flemming Pettersson.

Han anslår, at Knudsker IF må undvære 300.000 kroner i indtægter, og det er penge, som normalt ville gå til de enkelte underafdelingers drift.

– Jeg tror ikke, at det bliver nødvendigt med kontingentstigninger, men det er ikke sikkert, at der bliver råd til at betale for børnenes deltagelse til stævner – for at komme med et eksempel, siger Flemming Pettersson.

Knudsker IF har endnu ikke besluttet, hvad de konkret vil gøre med sæsonens kontingentindbetalinger, hvis det viser sig, at hele forårssæsonen for fodboldspillerne bliver aflyst.

Vikings lager bugner

I den modsatte ende af Rønne står Viking i en tilsvarende situation, og her har fodboldklubbens bestyrelse besluttet at flytte loppemarkedet til søndag den 13. september.

– Vores lager bugner af gode varer, og vi havde glædet os til at præsentere et af de helt store loppemarkeder i år som følge af et nyt og godt samarbejde med BOFA omkring afhentning af effekter fra genbrugscontaineren i Rønne, siger bestyrelsesmedlem Carsten Folkmann i pressemeddelelse.

I Østermarie IF er loppemarkedet sidst i juli også aflyst, og det er usikkert, om der kommer en ny dato i efteråret.

– Det har vi ikke truffet beslutning om endnu. Men vi forventer i hvert fald at komme tilbage i 2021, siger formand Mogens Christiansen.

Også Nyvest IF har udsat årets loppemarked, der skulle være afviklet første onsdag i august. Den nye dato er endnu ikke fundet, skriver foreningen på dens hjemmeside.