Arkivfoto: Berit Hvassum

Winni: Der venter vores ansatte en kæmpe opgave

Efter planen skal Danmark genåbne langsomt efter påske. På næste onsdag skal de mindste have mulighed for at komme i daginstitution og skole, og det har efterladt et puslespil i kommunen.

Skoleeleverne skal have undervisning, men de skal holde afstand. Børnehavebørnene skal passes men må ikke være for tæt på hinanden. Vuggestuebørnene det samme. Og bag dem står et kommunalt ansat personale, som skal have det hele til at fungere.

– Der venter en kæmpe opgave for alle vores ansatte, siger chefen for dem alle sammen, borgmester Winni Grosbøll (S).

– Men lige nu afventer vi de endelige retningslinjer for, hvordan det her i praksis skal foregå.

Markant ændret hverdag

Borgmesteren forudser en markant ændret dagligdag for børnene. Hun forudser undervisning i mindre grupper, for “det der med 25 elever i det samme klasselokale, det kommer ikke til at ske”, siger hun.

– Det stiller krav til os, for vi har kun de lærere, vi har, og én lærer kan ikke være tre steder på en gang, siger Winni Grosbøll.

Det kan betyde, at undervisningen bliver fordelt ud over dagen.

– Måske bliver det forskudt, så nogle får undervisning om formiddagen og andre om eftermiddagen, siger Winni Grosbøll uden endnu at kende det endelige svar.

Hun forventer, at der kommer en melding ud til forældrene søndag eller mandag.

Winni Grosbøll. Foto: Jens-Erik Larsen

Rengøring to gange om dagen

For børn i daginstitutioner bliver der fra kommunalt hold planlagt efter, at mange møder op, men lige nu tyder en del snak på de sociale medier på, at det langt fra er alle, der har i sinde at sende deres børn i pasning fra næste uge af frygt for smittespredning.

– Vores opgave bliver at skabe tillid til, at de løsninger vi laver, er forsvarlige. Vi kan ikke have, at forældre har det dårligt med at sende deres børn i institution, så vi skal lave noget, der virker, siger Winni Grosbøll.

Det betyder god afstand og masser af rengøring. To gange dagligt skal inventar og legetøj gøres rent, og det sender også kommunens rengøringspersonale på en stor opgave.

En dyr løsning, erkender borgmesteren.

– Men det er ikke økonomien, vi skeler til lige nu. Det må komme i anden række, siger Winni Grosbøll.

– Det her er en meget dyr øvelse for alle – også for det kommunale. Et overblik over hvor dyr, det har vi simpelthen ikke endnu.