Susanne og Erik Tang. Foto: Marie Hofman

‘Det er synd for Bornholm’

Det var en mat stemning, der prægede Allinge by lørdag formiddag. Byen lider som alle andre steder under coronapandemien, men efter Folkemødets aflysning fredag, kan man nu kigge ekstra langt efter en sæsonstart, der ellers plejer at blive kickstartet med årets Folkemødet.

Men selv om aflysningen er ærgerlig, var den alligevel ventet i byen, hvor de adspurgte forretningsdrivende og beboere håber, at Folkemødet vender stærkt tilbage næste år.

Sommerhusejere Susanne og Erik Tang: Vi føler med foreningerne

(billedet øverst)

Hvad tænker I om, at Folkemødet nu er aflyst?

– Det var som forventet, og det ville også være uforsigtigt andet. Det smitter så forfærdeligt, så der skal jo bare være én i blandt, der har det. Men det er da så synd for Bornholm. Vi bor til daglig i København, men har sommerhus i Sandkås, som vi er i hver sommer. Så vi har været med til Folkemødet hvert år og haft en masser venner herovre, som har boet hos os. For os er det jo bare ærgerligt, men vi tænker meget på alle dem, der mister penge på det her. Særligt alle de frivilige foreninger, der hjælper til, de kommer til at lide meget under at miste den indtægt.

Hvordan har coronakrisen ellers påvirket jer?

– Vi er begge pensionister, så vi er ikke så berørt af situationen. Vi er fuldstændig uafhængige, så vi mærker sådan set ikke så meget til det. Men vi har ingen gæster på besøg og ser ingen familie, så griber vi bare telefonen i stedet.

Har I haft nogle overvejelser i forhold til at rejse herover?

– Nej, vi havde ikke nogen tvivl. Vi kørte i vores bil herover og blev i vores bil under færgeoverfarten. Og herovre ser vi ingen mennesker, så vi blev enige om, at om vi handler ind i Brugsen her eller derhjemme, det kan være det samme.

Stina Elleby. Foto: Marie Hofman

Ejer af tøjbutikken Playmaker, Stina Elleby: Et hårdt slag for omsætningen

Hvad tænker du om, at Folkemødet nu er aflyst?

– Det er virkelig brandærgerligt. Stemningen har generelt været, at man godt så den komme, men alle os erhvervsdrivende har da håbet til det sidste. Den seneste tid har været meget trist med meget lidt omsætning, så det er, hvad vi alle har haft set frem til. Når det så er sagt, så forstår jeg udemærket beslutningen, og alle os erhvervsdrivende er enige om, at det er det mest forsvarlige, men konsekvensen er stor. Vi havde måske håbet, at det blev udskudt nogle måneder, men nu må vi vente til næste år.

Hvilke konsekvenser får det for dig?

– Normalt under Folkemødet har jeg udvidet min åbningstid til kl. 23. Simpelthen fordi salget jo bare eksploderer i de tre dage. Den omsætning, jeg laver på Folkemødet, svarer til en måneds omsætning i vintermånederne. Så det er et hårdt slag at gå glip af det.

Hvordan har coronakrisen ellers påvirket dig?

– Det er en meget trist tid. Jeg har reduceret min åbningstid til klokken 14 hver dag, så jeg holder stadig åbent hver dag. Men det er nok mest for min egen skyld, for jeg ser næsten ingen kunder. Jeg er nede på en tredjedel af min omsætning nu, og det er frustrerende, når vi nu også går en god sæson i møde. Men jeg hænger i og håber på det bedste.

Helle Gornitzka. Foto: Marie Hofman

Tidligere driver af souvenirbutikken Granitten og efterlønner Helle Gornitzka: Vi håber på næste år

Hvad tænker du om, at Folkemødet nu er aflyst?

– Det var som forventet og dybt fornuftigt. Nu har vi set så mange store begivenheder rundt omkring i verden som OL og EM i fodbold blive aflyst, så jeg vil sige, at det er også det eneste fornuftige at gøre her. Vi er en ø, som gør os mere isoleret og udsat. Så at stuve 35.000 mennesker sammen fra både ind- og udland på så lille et areal – det ville være meget uforsvarligt i denne her tid. Men alt det ændrer selvfølgelig ikke på, at det er en dybt ulykkelig situation for mange bornholmere og især her i Allinge.

Hvilke konsekvenser vil det få for dig?

– Jeg har tidligere drevet souvenirbutikken Granitten her på havnen, men er nu gået på efterløn. Samme gælder for min mand, der er folkepensionist. Så i år vil det ikke få konsekvenser for os, fordi vi ikke holder åbent længere. Men havde det været sidste år, ville det jo være en katastrofe. Vi ville brænde inde med ti paller varer. Årene igennem har vi jo lært at afkode, hvad folks behov er på Folkemødet og sælger forskellige småting som solbriller, regnslag, paraplyer og caps i stor stil – foruden alle de souvenirs, som folk selvfølgelig skal have med hjem den sidste dag. Folkemødet har betydet et godt salg for os. Vi er selvfølgelig ikke oppe i at matche restauranter og madstederne på omsætning, men det ville have gjort meget ondt på os.

Hvordan har coronakrisen ellers påvirket dig?

– Som efterlønner har jeg ikke mærket nogen forandring på min hverdag eller rent økonomisk. Dér, hvor både min mand og jeg kan mærke det, er rent mentalt. Vi tænker meget på alle de forretningsdrivende, særligt her i byen, som vi jo betragter som vores kolleger. Det er intet mindre end en katastrofe for mange af dem – særligt restauranterne – og det er meget trist. Vi ser, at folk rundt omkring tænker i kreative løsninger som eksempelvis take-away for at overleve. Så håber vi på, at det betyder, at de kan klare sig nogenlunde igennem krisen og så kigge ind i en god og endnu bedre sæson næste år, hvor Folkemødet igen bliver en stor succes.

Urban Bertelsen. Foto: Marie Hofman

Folkepensionist Urban Bertelsen, bor i Allinge: Vi havde forventet det

Hvad tænker du om, at Folkemødet nu er aflyst?

– Det kan ikke være anderledes. Der var nok heller ikke kommet så mange, hvis man havde fastholdt det. Stemningen her i byen har været, at det var forventet, så det er ikke den store overraskelse, tror jeg.

Hvilke konsekvenser vil det få for dig?

– Det kommer ikke til have betydning for mig, jeg er folkepensionist, så det rører ikke mig. Jeg synes, at det er hyggeligt og et godt initiativ. Men det må bare være som det er nu. Dem, jeg har mest ondt af, det er dem, der skulle have arbejdet. Jeg tænker, at restauratørerne skal nok overleve. Det er mere alle dem, der har lønnet arbejde på Folkemødet og nu står uden arbejde. Der rammer coronakrisen endnu engang de arbejdsløse, og det synes jeg er hårdt.

Hvordan har coronakrisen ellers påvirket dig?

Jeg kommer ikke på besøg hos folk eller har gæster, som man normalt ville have. Men ellers er min hverdag rimelig uændret, og jeg tager det stille og roligt. Lige nu er jeg meget spændt på at se, om årets Wonderfestiwall også bliver aflyst. Der er jeg altid frivillig og nyder meget at komme.