Danmark genåbner gradvist efter påske – men sygdommen kan stadig lokke os i en fælde

Danmark vil forsigtigt genåbne efter påske. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde mandag. Genåbningen forudsætter, at alle fortsætter med at holde afstand.

– Vi har handlet tidligt, og vi har ramt den grønne kurve, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Hvor der er en sygeseng og en respirator til alle, der har brug for det. Det bliver kun ved, hvis vi holder fast og holder afstand.

– Hvis tallene udvikler sig i en forkert retning, så kommer vi ikke til at genåbne efter påske, siger Mette Frederiksen.

 

OVERBLIK: Sådan vil regeringen genåbne Danmark

Statsminister Mette Frederiksen præsenterer mandag aften regeringens plan for, hvordan Danmark skal åbnes op igen efter nedlukningen som følge af coronavirus.

Det sker på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet.

Mette Frederiksen kalder det “den første forsigtige fase” i en genåbning, som bliver aktiveret 15. april, hvis udviklingen i coronapandemien fortsætter som hidtil.

Her følger tiltagene og de forskellige faser, som regeringen planlægger:

* I “den første fase” kan de mindste komme i vuggestue, børnehaver, fritidsinstitution og skole. Det drejer sig om skoleelever fra 0. til 5. klasse.

Børn og voksne skal være så meget ude, som det kan lade sig gøre. De skal holde afstand, der skal gøres rent, og er man syg, skal man blive hjemme.

* Privatansatte kan i et vist omfang møde på arbejde igen, forudsat at det foregår sundhedsfagligt forsvarligt.

* Gymnasiale uddannelser for elever på de afsluttende niveau genåbnes, for at de kan afslutte deres uddannelse til sommer. Det gælder for 3.g, 2.hf, eux-elever og ASF-klasser (Autisme Spektrum Forstyrrelser).

Fremover:

* Samtidig bliver lukningen af flere virksomheder forlænget. Det sker, for at alle dele af samfundet ikke åbner samtidig.

* Regeringen vil eksempelvis forlænge lukningen af caféer, barer, restauranter, frisører og massører i fire uger frem til 10. maj.

Hvornår disse skal åbnes igen, vil regeringen se nærmere på i den “næste fase” af genåbningen af Danmark.

* Den forlængede nedlukning gælder også storcentre, overdækkede arkader, natklubber og vandpibecaféer, for at nævne nogle.

* Afgangseksamener i folkeskolen er aflyst. Og elever i folkeskolen fra 6. klasse og opefter skal fortsat gå i skole på afstand hjemmefra.

* Ungdomsuddannelserne holdes fortsat fysisk lukket.

* Forbuddet mod større forsamlinger vil regeringen udstrække, så det gælder indtil 31. august 2020. Det dækker over festivaler, markeder med videre.

 

Lumsk sygdom

Mette Frederiksen siger, at der er tre til fire ugers forsinkelse i tallene for indlæggelser. Derfor skal man passe på med at finde for stor ro i tallet for indlæggelser:

– Det gør den her sygdom ekstra lumsk. For den kan lokke os i fælde. Få os til at tro på, at vi har styr på det. Få os til at opføre os uforsigtigt.

– Et lille skred i vores adfærd som individer kan få stor betydning for hele vores velfærd som samfund, siger Mette Frederiksen.