Arkivfoto: Allan Rieck

Bornholms Hospital sender de mest syge til Riget

Bornholms Hospital har et helt sengeafsnit i baghånden, hvis epidemien blusser op og skaber et stort pres på sygehusvæsnet. Det fortæller overlæge Peter Vedtofte, der til daglig er på medicinsk afdeling.

– Vi har et isolationsafsnit med patienter – ganske få. Det kalder vi F1. Det er til dem, der er fundet positive med covid-19 og til dem, der er til observation for det. Så på den måde isolerer vi patienterne og behandler dem jo ellers helt som til hverdag. Der er 26 pladser på F1, og vi har slet ikke patienter til at fylde det ud for øjeblikket, fortæller Peter Vedtofte.

– Allerede nu er vi ved at gøre yderligere et afsnit klar med 26 senge eller deromkring, hvis der bliver brug for det. Vi har i virkeligheden også kapacitet andre steder, så vi kan eskalere yderligere om nødvendigt.

I råder over fire respiratorer og flere andre maskiner til åndedrætshjælp. Hvordan sikrer I jer, at der er respiratorer nok?

– Det er der, hvor noget af flaskehalsen kan komme. Men vi har for øjeblikket nok respiratorer og anden form for behandling til patienter. For øjeblikket bliver der sendt nogle patienter over til Rigshospitalet, for de har en større kapacitet. Vi vil først begynde at bruge vores senge med respiratorpladser maksimalt, i det øjeblik Rigshospitalet er fyldt op, og vi ikke kan transportere patienter over. Vi beholder nogle respiratorpatienter her, men det er i den lave ende.

Hvordan vurderer I, hvem der skal overføres til Rigshospitalet?

– Det er dem, der har ligget her længst. Der er som sådan ingen prioritering, og der er ingen forskel på den måde, vi gør nu og uden for coronatider. Vi har en vis kapacitet på intensiv, og hvis den bliver overskredet, flytter vi patienterne til Rigshospitalet. Men hvis Rigshospitalet bliver fyldt op, kan vi køre med flere respiratorpatienter her, end vi gør til hverdag.

Hvad stiller I op med intensivpatienter, som ikke har covid-19?

– Vi har skilt det ad, sådan at covid-patienterne kan ligge på én etage, og de andre intensivpatienter, som ikke er covid-positive, ligger på en anden. Det er ikke blevet aktuelt endnu, men vi har gjort forberedelsen.

Generelt føler lægerne sig godt forberedte til de kommende uger og måneder, fortæller Peter Vedtofte. Mange yngre læger har fået afbrudt deres uddannelsesforløb hos praktiserende læger og er kaldt ind, så hospitalet kan trække på deres arbejdskraft. Og Region Hovedstaden har investeret i nyt udstyr.

– Det er alt fra handsker til stort, dyrt udstyr, der er købt ind. Vi har købt iltkatetre og iltaggregater af forskellig karakter, som kan hjælpe, før man bliver respiratorpatient – det er noget, vi kalder high flow – så man kan håndtere flere patienter med luftvejsproblemer.

– Vi føler os godt forberedt, men vil helst have, at der ikke kommer nogen patienter. Så man skal fortsat passe godt på, lyder overlægens afsluttende opfordring til de raske uden for hospitalets mure.