Spisetid i Melsted. Foto: Thomas Guldbæk

Under normale omstændigheder…

Under normale omstændigheder skulle dagen bruges til at gøre klar. Vi ville – lige om lidt – få besøg af en stor gruppe, som skulle inspireres til, hvordan vi på Bornholm tænker i hele værdikæden fra landbruget til fødevareproduktion – med intelligente klima- og miljø tiltag – til forbrugeren og over affaldshåndtering og ressourceforbrug. Under normale omstændigheder skulle gruppen dykke dybt i den bornholmske madkultur og både lytte, smage, dufte, sanse og opleve øens fødevareprodukter og fortællinger. Og de ville takke af efter en rigtig god dag og aften og bagefter fortælle deres venner, familie, arbejdsrelationer og netværk om alt det, som Bornholm har gjort sig dygtig til i forhold til fødevarer og oplevelser de sidste 20-25 år. Under normale omstændigheder ville vi sende en faktura. Under normale omstændigheder ville vi se frem til og forberede nye oplevelser med nye grupper.

Lige nu er der ikke rigtigt nogle normale omstændigheder – hverken på gaarden – Melstedgård & Madkulturhuset eller i fødevareparaplyforeningen Gourmet Bornholm. Dyrene på gaarden skal fodres, men ellers er der stille. Hos Gourmet Bornholms medlemmer er salget hos de fleste producenter meget begrænset og mange af spisestederne er helt lukkede, mens andre forsøger sig med mad ud af huset. Situationen er alvorlig for alle og servicebranchen har det særligt hårdt lige nu. Det lidt fortærskede udtryk ”Tænk globalt – handl lokalt” er blevet højaktuelt igen, men denne gang med to tykke streger under ”handl lokalt”.

Så hvad gør man, når omstændighederne ikke er normale?

 

Hverdagen

Bornholms Tidende har bedt Mikkel Bach-Jensen fra madkulturhuset Gaarden og fødevareforeningen Gourmet Bornholm om at sætte ord på den nye hverdag under coronakrisen.

 

Vi bruger kræfterne på at tænke langsigtet. På godt og ondt giver denne tid os lejlighed til refleksion og perspektiv. Melstedgård & Madkulturhuset har siden åbningen af Madkulturhuset i 2015 været i en rivende udvikling og har blandt andet haft flere hundrede besøg fra resten af Danmark. Alle vil de høre mere om den bornholmske fødevarefortælling. Vi arrangerer langt over 300 kurser, madoplevelser, workshops, temadage, konferencer, skoleforløb m.m. i løbet af et år.

Men nu stopper vi op og kan genoverveje, hvad det oprindeligt var, vi ville med gaarden. Og der tegner sig et billede af, at vi skal endnu længere ind i mødet mellem mennesker og måltidet. Fællesskabet er et grundord – og det føles mere tydeligt end nogensinde lige nu, hvor vi savner det.
Vi bruger helt konkret tiden på den gode dialog med fonde og andre muligheder for ekstern finansiering.

I Gourmet Bornholm har de seneste især 6 år også været præget af vækst og udvikling. Mange nye fødevareiværksættere er kommet til og vi har arbejdet for at styrke Bornholms attraktionsværdi og øens enestående gode fortællinger og varemærke. Oplevelser på tværs har fyldt og det samme har det brede samarbejde, det brede samvirke. Alt det er fortsat rigtigt, men måske er det også nu tidspunktet, hvor vi skal tilbage rødderne – tilbage til de lidt større tandhjul for salg, for produktion og for omsætning i en erkendelse af, at de store tandhjul er nødvendige for de mindre.

Under normale omstændigheder ville vi også gøre os tanker om ovenstående. Og under normale omstændigheder ville vi også forfølge målsætningerne – bare med en anden tidshorisont. Lige nu er hverdagen vendt på hovedet, så vi rokerer om på dagsordenen og bruger tiden på at forberede os på, at vi igen får normale omstændigheder. I mellemtiden skal dyrene stadig fodres, både de store og de små.