Folkemødet bliver ikke gennemført i 2020, blev det besluttet fredag d. 3. april. Foto: Berit Hvassum

Vennerne samles: 2021 skal være det hidtil største folkemøde

Der bliver ikke noget folkemøde i Allinge i år. Coronakrisen har skabt så stor usikkerhed om afholdelsen af store arrangementer, at Foreningen Folkemødets bestyrelse på et møde i går eftermiddags, fredag, traf den svære beslutning at aflyse Folkemødet.

Folkemødesekretariatet har brugt meget tid og mange penge på årets nu aflyste festival, der skulle have været afholdt om bare to måneder. Med aflysningen opstår frygten for, at de manglende indtægter fra årets festival kan gøre det svært at skabe et folkemøde til næste år. Derfor skal arrangørerne nu ud og finde hjælp hos Folkemødets venner rundt omkring i Danmark. Det fortæller formand for Foreningen Folkemødets bestyrelse, Jann Sjursen.

– For Foreningen Folkemødet får det her store økonomiske konsekvenser. Dem skal vi have dannet os et billede af i de kommende uger.

– Der er ingen grund til at bagatellisere de udfordringer, vi står over for økonomisk. På den anden side er der så mange forskellige kræfter, der vil Folkemødet det godt – både i organisationsdanmark og blandt politikere. Så jeg tænker, at det ved fælles hjælp vil lykkes at lave et folkemøde til næste år. Folkemødet er ikke bare en lille forening på Bornholm. Det forgrener sig ud over det ganske Danmark. Vi kan imødese, at vores økonomi bliver pænt belastet af aflysningen. Men vi arbejder videre mod 2021 med stor forhåbning, siger Jann Sjursen.

Endnu større folkemøde i 2021

Borgmester Winni Grosbøll (S) sidder også i Foreningen Folkemødets bestyrelse. Hun er klar til en charmeoffensiv blandt Folkemødets støtter.

– Heldigvis er der rigtig mange gode venner af Folkemødet. Dem vil vi nu bruge kræfter på at samle. Vi aflyser Folkemødet i 2020, til gengæld har vi nu god tid til at samle kræfterne og komme tilbage med det hidtil største folkemøde i 2021, siger Winni Grosbøll.

Begrundet håb om støtte

Bestyrelsen tror så meget på næste års folkemøde, at den allerede har besluttet, at det skal finde sted 17.-20. juni 2021. Og bestyrelsesmedlemmerne lader til at have grund til deres optimisme. Ifølge Foreningen Folkemødets direktør, Mads Akselbo Holm, har foreningen allerede haft følere ude hos støtterne, og tilbagemeldingerne har været opløftende.

– Det kan kun lade sig gøre, hvis den mangeårige hjælp fra fonde og samarbejdspartnere vil fortsætte. Og vi har efter dialog med vores partnere et begrundet håb om, at de fortsat vil støtte os, siger Mads Akselbo Holm.

De endelige økonomiske konsekvenser ved aflysningen af Folkemødet er ikke beregnet. Men Jann Sjursen fortæller, at man har truffet beslutningen på baggrund af økonomiske vurderinger, man ikke ønsker at offentliggøre.