Foto: Berit Hvassum

Koncertarrangør efterlyser hjælp til kulturforeninger

Regeringen har lanceret flere hjælpepakker, siden coronavirus satte en effektiv stopper for aktiviteten i samfundet. Der har især været fokus på erhvervslivet og arbejdsmarkedet, og det har fået flere kulturinstitutioner til at efterlyse hjælpepakker til kulturlivet. Men det er ikke kun institutioner som museer og teatre, der har det svært for tiden, det har frivillige kulturforeninger også. Det gør koncert- og festarrangøren Dance Vibration opmærksom på i en pressemeddelelse.

Formand og manager Tobias Brandt Krähmer efterlyser et politisk udspil fra kommunalbestyrelsen og kulturministeren.

– Vi ser mange arrangementer, som er aflyst eller rykket til nye datoer, men der har endnu ikke være et politisk udspil til, hvordan frivillige kulturforeninger kan få økonomisk hjælp, siger han i pressemeddelelsen.

Frygt for konkurser

Ifølge Tobias Brandt Krähmer er det ikke bare sådan at aflyse eller flytte en koncert. Det stiller arrangøren i en svær økonomisk situation.

– Vi er bundet af kontrakter, og de skal opfyldes. Eksempelvis skal alle artister stadigvæk betales, selvom et event bliver aflyst eller rykket. Nedlukningen af landet og frygten hos befolkningen har medført, at mange frivillige foreninger og andre på kulturområdet nu frygter at gå konkurs, eller allerede er gået konkurs, fortæller han.

Derfor kontaktede Dance Vibration for et par uger siden borgmester Winni Grosbøll og spurgte, hvilke politiske tiltag kommunalbestyrelsen ville tage for at hjælpe frivillige foreninger igennem krisen og dermed sikre kulturlivet.

– Vi har p.t. ikke modtaget et svar, fortæller Tobias Brandt Krähmer.

Økonomisk hjælp

Dance Vibration synes, det er vigtigt, at alle foreninger kan få økonomisk støtte, hvis deres arrangementer skal aflyses eller rykkes til nye datoer. I den forbindelse savner foreningen et politisk svar fra kommunalbestyrelsen og kulturministeren.

– At Danmark muligvis gradvist skal genåbnes efter påske, kan stadigvæk have en negativ effekt på alle events til foråret og sommeren. Det koster mange penge at lave forskelligeevents, også når man er en frivillig forening.

Nu må kommunalbestyrelsen og kulturministeren komme med et politisk udspil til, hvordan frivillige foreninger kan få økonomisk hjælp, hvis arrangementer skal aflyses eller rykkes, så de har mulighed for at overleve og forsætte med at skabe kulturliv, lyder det fra Tobias Brandt Krähmer.

Kommunen venter på staten

Der er mange på Bornholm, der er i økonomisk klemme i den aktuelle situation, og regionskommunens mulighed for at vurdere den lokal situation afhænger af det politiske arbejde på Christiansborg. Det fortæller borgmester Winni Grosbøll i en kommentar til Dance Vibrations ønske om økonomisk hjælp.

– I øjeblikket er der rigtigt mange, der er økonomisk klemt på Bornholm: rigtig mange erhvervsdrivende, kulturelle institutioner og de, som arrangerer enkeltstående arrangementer. Vi afventer den politiske behandling på Christiansborg, hvor der løbende bliver lavet hjælpepakker. Før den lovgivning er tilendebragt, har vi svært ved at vurdere den lokale situation, lyder det fra borgmesteren.

Fra Kulturministeriet lyder meldingen, at regeringen allerede har etableret nogle forskellige hjælpepakker, og lige nu ser den på behovet for at justere dem. Det er endnu uklart, om det kan få positiv betydning for nogle af de kulturaktører, som ikke er omfattet af pakkerne på nuværende tidspunkt.

Da ministeriet onsdag udsendte en pressemeddelelse om forlængelsen af en kompensationsordning til kulturarrangører, sagde kulturminister Joy Mogensen, at regeringen er i gang med at se på, hvordan kulturlivet er dækket af ordningen for at vurdere, om der er behov for at justere den.