Arkivfoto: Berit Hvassum

Leder: Folkemødet har genfødt Bornholm – bak det op!

Det er præcis nu Bornholm skal stå sammen og vise hvad vi er gjort af.

Lige meget hvad man måtte mene om Folkemødet – er der for lidt folk, for mange lobbyister, for lidt Bornholm, for lidt møde, for dyr overnatning, eller er det bare fantastisk – lige meget hvad man måtte mene, så er Folkemødet uafviseligt en af de primære grunde til, at Bornholm er slået igennem som et af Danmarks populæreste og mest positivt omtalte steder.

Borgmester Winni Grosbøll, der sidder i bestyrelsen for Foreningen Folkemødet, har formuleret det således over for Bornholms Tidende.

– Jeg er rigtig, rigtig ked af det her. Folkemødet er et fantastisk arrangement, der fylder Bornholm med glade mennesker, fest, debat, samtaler, smil og glæde. Alt det falder væk i år, siger Winni Grosbøll.

Folkemødet er en motor i den bornholmske udvikling, og vi skal være stolte over, at trækplasteret i Allinge har født en særlig og helt unik national dialog, hvor politikere, interesseorganisationer og erhvervslivet har stillet sig op på en ølkasse med en mikrofon i hånden og taget imod spørgsmål fra manden på gulvet. Eller kvinden på bagerste stolerække.

Der er præcis der, ånden og charmen i Folkemødet bor. Det fungerer bedst, når det polerede, det arrangerede, det storstilede er blevet afmonteret i mødet med en uimponeret danskhed. Når Folkemødet har mødt folkesjælen og ingen har været for fine til at svare på hvad som helst fra hvem som helst.

 

Nu kan vi se en dato for os.
Det er den, vi fokuserer på.
Der er lys derude foran

 

Hvad er det direktøren for Folkemødet Mads Akselbo Holm siger oven på aflysningen? Det skal vi lytte nøje efter.

Først og fremmest har han og den øvrige stab allerede proklameret at vi ses til Folkemøde i Allinge den 17. – 20. juni 2021. Flot! Det tyder på en organisation med overskud og optimisme.

Det er klogt at sætte ny dato på samtidigt med at aflysningen falder. Ellers kunne der meget hurtigt opstå en kontrareaktion, hvor andre aktører andre steder i riget, ville spekulere i at overtage den tradition, der er bygget op i Allinge og hører hjemme i Allinge. Mødet kunne ganske enkelt dø både praktisk og mentalt, hvis datoen ikke stod klart allerede nu. Nu kan vi se en dato for os. Det er den, vi fokuserer på. Der er lys derude foran.

Derfor skal vi melde os og tilkendegive vores opbakning. En hurtig melding herfra: Bornholms Tidende vil allerede nu gerne tilkendegive, at vi overfører vores bookning af standplads til næste år. Og vi stiller også gerne gratis annonceplads til rådighed, hvis Folkemødet for eksempel ønsker at sende et budskab via avisen. Også mere end en gang.

Lad os se en favnende og solidarisk opbakning, som er med til at skabe både grobund, optimisme og håb.

Det bliver der brug for. Som det fremgår af Bornholms Tidende siger Mads Akselbo Holm tydeligt, at mødet næste år ikke bare gennemfører sig selv. Det kræver selvklart en økonomisk saltvandsindsprøjtning at holde liv i en organisation i to år, når man springer et års omsætning over.

Det er en meget svær situation. Økonomisk: Kan man betale løn, når man ikke gennemfører sin eneste årlige indtægtsgivende aktivitet?

Og psykologisk: Er det mentalt muligt at fortsætte en udvikling frem mod 2021, når hele holdet bag Folkemødet ikke får noget resultat ud af det store arbejde, der er foregået i kulissen siden sidste års Folkemøde?

Aflysningen er ud over det en gigantisk mavepuster til hele Bornholm. Som Horestas regionalformand Benny Schou forklarer avisen, så vil virkningerne ramme langt ud over turisterhvervet.

– En ting er overnatningsmuligheder. Konsekvenserne forgrener sig ud til hele det bornholmske samfund – også til butikker eller små foreninger, som har indtægter under Folkemødet, som han siger.

Og ulykken kommer jo ikke alene. Allerede nu er mange brancher hårdt ramt af at foråret og hele påsken allerede er økonomisk tabt på gulvet på grund af Corona-krisen.

Vi kan falde ned i det sorte hul. Vi kan også lade være.

Hvis Bornholm ikke skal opleve en regelret økonomisk og mental stagnation, er det enormt vigtigt, at der allerede fra nu sættes alt ind på at skabe en ny optimisme.

Den kan blandt andet næres ved, at vi på øen rykker sammen og tænker nyt. Ydersæsonerne skal udnyttes til det maksimale. Der skal tænkes i åbningstider, hvor vi normalt har lukket. Vi skal vise nye sider af øen frem.

Der er sat en streg. Den skal vi hen over. Det her er ikke en slutning. Det er muligheden for en ny begyndelse.