Foto: Berit Hvassum

Stig har midlertidigt lukket salget i Torvehallerne

Stig Louring Larsen, som lægger navn til Stigs Oliven, har med sin hustru, Simikka, og resten af familien boet på Bornholm i cirka seks år, og bornholmerne kender virksomheden fra blandt andet Torvehal Bornholm i Rønne samt fra torvedage rundt omkring på øen.

Siden 2016 har Stigs Oliven også haft sit lager på Bornholm. Cirka 300 kvadratmeter lager- og køleplads på havnen i Rønne, lejet af Hundested Fisk.

Derfra kan varerne så blive sendt til ikke mindst den bod i Torvehallerne på Israels Plads i København, hvor der siden 2011 er blevet langet rigtig mange oliven over disken på dagligt basis. For slet ikke at nævne ekstra jomfru olivenolie, balsamicoeddike, friske hvidløg, sardiner og ansjoser på dåse, artiskokhjerter, soltørrede tomater samt fåreost og vinblade rullet med krydret ris, de såkaldte dolmades.

Men det er slut lige nu, fortæller Stig. Vel holder Torvehallerne i hovedstaden stadig åbent, men ikke Stigs Oliven.

– Vi lukkede ned søndag den 15. marts, efter at Mette Frederiksen om onsdagen havde holdt sit første pressemøde om at indføre en række restriktioner på grund af coronavirus, siger han og forklarer:

– Jeg syntes ikke selv, det var fornuftigt, at jeg skulle pendle fra Bornholm og til København og udgøre en smitterisiko for andre mennesker, jeg møder på min vej, og samtidig er min mor, som også bor på Bornholm, syg, så jeg ville heller ikke være en risiko i forhold til hende. Vi kunne heller ikke skaffe personale til boden i København, så det er sådan et stort sammensurium af det hele, der resulterede i vores midlertidige nedlukning.

Hvad blev der af personalet?

– Flere af dem havde astma og var i risikogruppe, hvis de blev smittet, deriblandt min egen datter. Havde vi haft personale, havde vi gerne holdt åbent, men det kunne ikke lade sig gøre, og jeg ville ikke kunne holde til at fortsætte alene. Bare det at tænke på at drive en virksomhed, hvor man risikerer at blive syg og skulle isolere sig i 14 dage – det ville skabe et konstant psykisk pres, og det kunne jeg mærke. Det er en hård tid som selvstændig, det her, siger Stig Louring Larsen.

Han pointerer, at Stigs Oliven stadig er en del af Torvehallerne og genåbner snarest muligt.

– Vi er også langt fra de eneste, der har lukket midlertidigt ned i Torvehallerne, siger han.

– Alle cafeerne er lukket ned, og det er primært boder med dagligvarer som kød, fisk og grønt, der holder åbent. Og siger regeringen, at der bliver lukket op for det hele igen den 13. april, så åbner vi også igen så hurtigt som muligt. Vi venter på, at myndighederne siger, det er forsvarligt.

Stigsoliven.dk

Kan I bruge tiden fornuftigt rent firmarelateret, mens I holder lukket?

– Ja, vi arbejder på at lave vores hjemmeside. Sådan en har vi faktisk ikke nu. Men vi har kunder, der henvender sig til os gennem vores repræsentation på Torvehallernes hjemmeside eller på Facebook og bestiller varer ad den vej. Så sender vi varerne, og det fungerer sådan set meget godt. Det havde da været optimalt, hvis vi allerede nu havde vores egen hjemmeside, hvor folk kunne læse om os og også bestille varer, men det får vi så nu, siger Stig Louring Larsen og tilføjer:

– Det er godt nok en eftertænksom tid, vi er i, mens vi går og venter på, at epidemien driver over.

Tror du, vi lærer noget af den her situation?

– Ja, dét vil jeg sige!

Hvad lærer vi?

– At værne om de dagligdags ting, som vi har taget for givet. Vi bliver mindet om, hvor dejligt det egentlig er at se hinanden i øjnene og at savne dem, man ikke må se lige nu.