Brugsen i Pedersker. Foto: Berit Hvassum

Små butikker i fremgang: Folk har ændret indkøbsvaner

Bornholms Tidende har spurgt, hvordan det står til i en række mindre butikker:

Lokalbrugsen i Pedersker

Helen Kjøller, souschef:

– Folk har ændret indkøbsvaner. Der går flere dage imellem besøgene, men så handler de godt ind af ting, der kan holde sig og fryses ned.

– Pensionistforeningen kører stadig ud med varer til folk. Derudover åbner vi om morgenen mellem 6.45 og 7.15 – altså inden den almindelige åbningstid – for folk der er bange for at blive smittet. Så har de butikken for sig selv, mens de handler.

Christian Lund, bestyrelsesformand:

– Vi har haft større omsætning, end vi havde budgetteret de første to uger efter nedlukningen, og indtjeningen er også over budget. Dels fordi der ikke er så mange tilbudsvarer og måske også fordi, kunderne forkæler sig selv lidt i denne tid. Så i første omgang ser det fint nok ud. Bedre end vi havde håbet. Det vi frygter er, hvor mange der kommer i sommerhus i påsken. Vores omsætning plejer at ligge 300.000 over normalt i påsken, så jeg håber, vi får lidt gæster i næste uge.

– Vi har udskudt bestyrelsesmøde og generalforsamling, men vi kommer ud af 2019 med et overskud på ca. 100.000 kr.

Marlene Pedersen. Foto: Anette Vestergaard

Bog og Idé i Nexø

Kerstin Øhlenschlæger, voksenlærling:

– Der blev stille efter at dronningen meldte ud. Men der kommer da kunder ind imellem. De køber puslespil og brætspil og opgavehæfter til børn, som de bruger til hjemmeskoling. Nedlukningen har indflydelse på hvad folk køber.

Marlene Petersen, ungarbejder:

– Jeg tror, nedlukningen varer til maj. Jeg går i 3.g på campus, så jeg skriver SRP. Men jeg tror, der er mange, der savner at komme i skole. Det der med at sidde hjemme, det er da meget fedt den første dag. Men så tænker man ajh, jeg vil gerne i skole. Det går ligesom op for én, at det er meget fedt at være i skole. Der er også en vis kvote for, hvad man kan se på Netflix.

Høkeren i Aarsdale

Kirsten Petersen, Høkeren i Aarsdale:

– Vi er 12 passere, der driver Høkeren frivilligt. Køber ind hos de lokale butikker og gårdbutikker. Vi sørger for, at der er varer på hylderne og holder åbent hver dag på nær mandag fra 14.30 til 17.30 så længe vi må for politikerne. Og så længe passerne er trygge ved at stå her. Vi får ros for, at vi holder åbent. Mange kommer forbi, fordi som de siger, så er de fri for at stå i kø i supermarkederne. Vi har lavet en regel om, at der kun må komme én ind i butikken ad gangen, og det kan man så gøre på skift. Det har jeg oplevet et par gange, så kommer den ene ind og stiller et par varer frem, og så kommer den anden ind, hvis de er et ægtepar. Hvis de har børn med, rækker forældrene varerne ud ad døren og siger: Er det det, I gerne vil have?

– Om vinteren plejer omsætningen ikke at være så høj, men den første uge (med corona, red.) er den gået lidt op. Selvfølgelig skal folk ned og have deres cigaretter og mælk. De har opdaget, at vi har det hele – og ellers kan vi prøve at skaffe det.

– Vi har også en lokal mor og hendes to drenge, der har tilbudt at køre varer ud gratis. Det foregår ved, at man ringer til Høkeren i åbningstiden, og så kontakter vi familien.

Kirsten Petersen foran Høkeren i Aarsdale. Foto: Berit Hvassum

Spar i Aakirkeby

Egon Jensen, Sparkøbmanden i Aakirkeby:

– Jeg har udskudt åbningen af Sparloppan på første sal. Men vi er foran budget i butikken, og vi er fire mand, der pakker varer til udbringning hver formiddag. I fredags bragte vi ud til 42 kunder på hele Bornholm. Det fortsætter vi med i påsken, og fra på onsdag (den 8. april, red.) begynder vi at sælge pizza ud af huset. Dejen og saucen er forproduceret, men vi putter fyld på i butikken. Det er af hensyn til de unge, der kommer i butikken, de vil gerne have noget at spise.