Foto: Berit Hvassum

Jensen i stor fyringsrunde: Hele Bornholm bliver ramt af det her

Det har været en sort dag for Jensen Denmark A/S i Rønne, der med cirka 400 medarbejdere er Bornholms største virksomhed.

Næsten hver femte medarbejder, helt præcist 77, blev tirsdag morgen varslet om, at industrivirksomheden vil opsige dem.

Jensen Denmark ser sig nødsaget til at fyre medarbejderne som en konsekvens af coronakrisen.

– Mange af vores kunder har udskudt deres ordrer, og det kommer som en tsunami for os. Vi kan ikke rigtig se nogen bagkant på det her. Vi ved simpelthen ikke, hvornår det slutter. Derfor er vi nødt til at gøre alt, hvad vi kan, for at sikre, at vi også har en virksomhed om et år, siger Morten Rask, direktør for Jensen Denmark A/ S, til Bornholms Tidende.

Jensen Denmark har varslet de medarbejdere, der skal afskediges, og direktøren lægger ikke skjul, at det har været en trist dag for alle i virksomheden.

– Medarbejderne var selvfølgelig meget kede af det. Nogle græder, nogle kørte hjem, og nogle ville gerne blive her. Medarbejderne kan jo også godt se, at når så mange funktionærer bliver opsagt, så bliver det formentlig svært at gå ud og finde et nyt job. Hele Bornholm bliver ramt af det her, så det bliver en vanskelig tid, siger en tydelig berørt direktør.

Hos virksomhederne er det udsigterne til, hvornår krisen ophører, der gør, at man må tage konsekvensen nu.

–  Alle kan mærke konsekvenserne af corona, og det er svært at sige, hvornår det begynder at vende igen. Det jeg siger om formiddagen, det kan være anderledes om eftermiddagen, så det er fuldstændig umuligt at spå om, hvordan verden ser ud om et år eller to. Vi kan bare se, at vores kunder er hårdt ramt, siger Morten Rask.

Selvom regeringen gradvist vil genåbne Danmark efter påske, hvis corona-tallene tillader det, så betyder det ikke, at virksomheden går lysere tider i møde lige med det samme, påpeger Rask.

– Vi kan se, at vores kunder er hårdt ramt, og mange lukker på stribe. Og så kan det godt være, at Danmark begynder at åbne samfundet op. Men det er hele verden, der er ramt. Vores store markeder er Italien, Spanien, Frankrig og USA. Det er nok ikke lige der, at man forventer flest turister det næste stykke tid, fortæller Morten Rask.

– Der er mange vaskerier, hoteller og restauranter, der kommer til at bukke under. Og vi ved ikke, hvordan det kommer til at få indflydelse fremadrettet. Hvis bare man kunne se, at det ville blive bedre om et halvt år, så kunne man indstille sig på det. Men det er der ikke noget, der tyder på. Det er umuligt at gætte på, tilføjer Morten Rask, som hæfter sig ved, at Kadeau har dreje nøglen om tirsdag.

Direktøren lægger ikke skjul på, at han er nervøs for fremtiden.

– Det tror jeg, at alle er uanset om vi snakker medarbejdere eller virksomheder. Specielt vores branche er ekstremt hårdt ramt, siger Morten Rask.