Lars Kærulf Møller. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
FOR ABONNENTER

Museumsleder: Hvad er der blevet af kulturministeren under krisen?

Godt nok er der i denne coronakrisetid daglige pressemøder med diverse ministre, men i hvert fald én har glimret ved sit fravær.

– Vores kulturminister Joy Mogensen har været helt usynlig indtil nu, bortset fra at hun har sagt lidt om nogle af de store koncerter, som er blevet aflyst, konstaterer således Lars Kærulf Møller, direktør på Bornholms Kunstmuseum.

Han savner et offentligt udspil fra ministeren, så kulturen ikke skal føle sig mere eller mindre glemt.

Den private fond Ny Carlsberg Fondet
har meldt ud til museerne, at den har
afsat en pulje på 30 millioner kroner til,
at de kan sparke nogle ting i gang.
Lars Kærulf Møller,
Bornholms Kunstmuseum

– Staten har jo altså lukket samtlige kulturinstitutioner ned, og en ting er, hvad det betyder på kort sigt, hvad med på langt sigt? De fleste af os får heldigvis driftstilskud fra stat og kommune, men der er så til gengæld nu lukket for enhver indtægt. Vi holder jo også Bornholms Kunstmuseum lukket indtil videre til efter påske – men det bliver ifølge alle tegn i sol og måne forlænget. Det er fornuftigt nok, og man kan da heller ikke begynde at sige, at kulturlivet er det vigtigste i verden, sådan lidt i stil med, da kronprins, senere konge, Christian 8. efter statsbankerotten i 1813 sagde: “Nok er vi fattige, men vi behøver ikke også at være dumme”, men det får nogle effekter for en masse kulturinstitutioner, påpeger museumslederen.

Nu, hvor alt står i coronaens tegn, savner du altså, at kulturministeren går ud med en fremstrakt hånd til kulturlivet?

– Ja, det synes jeg godt, man kunne ønske sig. Vi har selv sendt en del medarbejdere hjem hos os, men der er jo kommet alle de der hjælpepakker, og kunstmuseet er så heldigt at være omfattet af den kompensationsordning, der siger, at man kan få hjælp, hvis man har under 50 procent af driften i offentlig støtte. Og mere end halvdelen af vores drift er finansieret af egenindtægter i form af fondsmidler, entreindtægter og så videre, siger han.

– Derfor bliver vi ikke så hårdt ramt som andre.

Museets årsbudget ligger på cirka 8,5 millioner kroner. Det modtager cirka 3,8 millioner kroner fra stat og kommune og har et dusin medarbejdere.

– Dermed bliver vi nu dækket ind med 75 procent af lønomkostningerne, frem for at vi fyrer folk. Men det kulturhistoriske museum i Rønne, som får dækket mere end 50 procent af offentlige midler, kan for eksempel ikke bruge den ordning, siger Lars Kærulf Møller.

Stor værdighed

– Og skal vi kigge bare en lille smule ind i fremtiden, kan man frygte, at de mere end 50 procent, som vi hidtil har kunnet hente hjem selv, er i fare. For vi skal nok ikke regne med mange udenlandske turister på Bornholm til sommer, og det betyder, at de knap 1,5 millioner kroner, vi gerne har i entreindtægter, nok bliver svære at opretholde. Dertil er der museumsbutikken, rundvisninger på museet og så videre, som også bliver ramt.

Og på den baggrund efterlyser du et bud på, hvad kulturministeren vil gøre i forhold til den aktuelle situation?

– Ja. Jeg kan godt forstå, at folkesundheden er det vigtigste, men der er pressemøder stort set hver eneste dag, hvor ministrene på skift har optrådt med stor værdighed og fortalt, at de passer på os – kulturministeren har bare været aldeles usynlig. Og det er egentlig utroligt, når man nu ser, at for eksempel den private fond Ny Carlsberg Fondet har meldt ud til museerne, at den har afsat en pulje på 30 millioner kroner til, at de kan sparke nogle ting i gang og komme op at køre bagefter. Man kunne godt ønske sig, at staten på tilsvarende vis sagde: Vi er godt klar over, I har ligget underdrejet og været udfordret på alle mulige måder, men vi har en plan.

Kunstmuseet oplever da også helt konkret krisen spille ind på de kommende måneders aktiviteter.

– Vi skulle for eksempel have åbnet en udstilling med bornholmermaleren Claus Johansen den 17. maj, men det kan vi af gode grunde ikke gøre. Vi skulle have været ude hos cirka 100 private ejere og hente hans malerier, men det ville have været helt uansvarligt, det er jo i vid udstrækning ældre mennesker, der har hans billeder. Så den udstilling rykker vi i første omgang, men arbejdet med en bog om ham fortsætter, så udgifterne er der jo stadig, siger museumslederen.