Pressefoto
FOR ABONNENTER

Leder: Flere uddannelser til Bornholm – designskolen viser vejen

91 personer fra 19 lande. Det er status i bunken af ansøgere til glas- og keramikskolen i Nexø.

Den velrenomerede designskole hører under Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og byder på en helt særlig uddannelse, som det tydeligvis er værd at rejse langt efter.

Skolen har et godt ry, men den bygger selvfølgelig på et fundament, som er skabt gennem mange år, hvor Bornholm har været banebrydende inden for dansk kunsthåndværk.

Det giver rigtig, rigtig god mening, at vi har sådan en skole på Bornholm. Det giver mening, at folk kommer langvejsfra for at gå på den. Og det giver i dén grad mening at arbejde for, at vi tiltrækker mere af den slags.

Videregående uddannelser er nemlig en mangelvare på Bornholm, og skal man pege på et felt, hvor vi halter bagefter, når det handler om jagten på at trække nye mennesker hertil, så er det dét.

Den tidligere regering forsøgte sig med at flytte statslige arbejdspladser ud af København, og det gav en håndfuld statsjob i form af Rådet for Socialt Udsatte, der nu har kontor i Rønne, men hvis man virkelig vil gøre noget, der batter, så er man nødt til også at gøre en indsats for at rykke de unge ud af de store byer – og på den måde skabe nye store byer.

 

Har man det rette tilbud,
så er folk villige til at flytte
sig for at være en del af det

 

Vi har tidligere brugt sammenligningen med den svenske ø Gotland, hvor Visbys universitet – Campus Gotland – sørger for en særlig atmosfære, talrige cafeer og et kulturtilbud, der langt overstiger, hvad vi kan præstere.

Stedet er direkte sammenligneligt med Bornholm; I Danmark kan vi bare ikke følge med vores naboland, når det handler om for alvor at gøre noget godt for den såkaldte provins.

Det bør vi som land gøre i fremtiden.

I den mission viser designskolen i Nexø, at det kan lade sig gøre. Har man det rette tilbud, så er folk villige til at flytte sig for at være en del af det.

Ja, fremtidens arkæologer og geologer burde simpelthen tilbringe deres uddannelsesår på Bornholm. Det er oplagte fag – men sandheden er jo, at det kunne være hvad som helst.

Skaber man grundstenen til et nyt miljø, hvor de unge kan tage deres uddannelse, så vil de unge bygge videre og gøre deres nye (måske) midlertidige hjem til en levende by og landsdel.

Vi har så meget godt kørende på Bornholm – flere mennesker mellem 20 og 30 år ville være et meget smukt lag flødeskum på den kage.