Aakirkejuleby. Foto: Berit Hvassum

Forening nedlægges efter 113 år: Det er jo oldnordisk

Siden 1907 har Spareforeningen Glædelig Jul gjort det lettere for borgere i Aakirkeby og omegn at spare penge sammen til de dyre juledage. Men efter en menneskealder plus en sjat blev foreningen nedlagt på en ekstraordinær generalforsamling i fredags.

Disse uger skrives mange historier om foreninger og virksomheder, der lukker i en midlertidig periode som følge af den igangværende virusepidemi.

For spareforeningens vedkommende er lukningen permanent, og årsagen er en helt anden – mangel på frivillige:

– Jeg kunne ikke finde en afløser. Jeg har spurgt samtlige medlemmer i over et år, fortæller Else Kofoed, foreningens formand gennem de seneste syv år.

Da ingen andre var klar til at træde til, så bestyrelsen havde ingen anden udvej end at lukke spareforeningen, der først og fremmest havde medlemmer i Aakirkeby-området.

Regneark eller sparehæfte

I 2019 år havde foreningen 168 medlemmer. Nogle overførte en fast sum penge om måneden til spareforeningens bankkonto. Bankoverførslerne er en nyere metode, som Else Kofoed, der skulle holde styr på indbetalingerne i et regneark på sin computer, har indført i sin tid som formand. Men de fleste medlemmer har indtil det sidste sparet sammen på den gammeldags facon, fortæller Else Kofoed – ved at købe klistermærker, når spareforeningen én gang om måneden besøgte medlemmerne.

Opkrævningen startede tredje uge i januar, og når medlemmerne havde sat penge til side i et lille år, kunne de op til julemåneden hente deres opsparing til julens glæder. Sparemærkerne klistrede man fast på siderne i et lille hæfte, og i slutningen af november blev pengene udbetalt kontant ved fremvisning af hæftet.

 

Det er jo oldnordisk, det her. Som
en af mine sønner sagde: “Du kan
oprette en konto i banken og flytte
pengene mellem de forskellige konti”

 

– Det er jo oldnordisk, det her. Som en af mine sønner sagde: “Du kan oprette en konto i banken og flytte pengene mellem de forskellige konti”, siger Else Kofoed.

Trods andre mere oplagte teknologiske muligheder holdt mange fast i sparemærkerne, og i 2019 sparede medlemmerne i alt 776.300 kroner sammen. De mest flittige indbetalere fik udbetalt omkring 20.000 kroner, da julen stod for døren, mens andre kun lagde 2.000-3.000 kroner til side i løbet af de ti måneder.

– Det varierer meget. Det har været op til en selv, hvor meget man ville spare op hver måned, fortæller Else Kofoed, der selv kontaktede Bornholms Tidende for at orientere om lukningen.

I sin henvendelse vedlagde hun en gammel Tidende-artikel, der blev skrevet i anledning foreningens 75-års jubilæum i 1982. Heri kan man læse, at “Glædelig Jul” blev stiftet den 26. Januar 1907 ved et møde på Højskolehjemmet. En tilsvarende forening i Nexø inspirerede stifterne. Mange af de første medlemmer arbejdede på Aakirkeby Skæreri, der på den tid var Midtbornholms største arbejdsplads.

Mindst 25 øre

Allerede første år nåede medlemstallet op på 130, og det første år blev der opsparet 2.327 kroner. Hvert medlem indbetalte mindst 25 øre ad gangen, og ikke over fem kroner. I begyndelsen blev der opkrævet penge hver mandag, fortæller Else Kofoed.

Ved 50-års jubilæet i 1957 havde “Glædelig Jul” 431 medlemmer, og da der i Bornholms Tidende blev gjort status et kvart århundrede senere, var medlemstallet faldet til 225.I jubilæumsartiklen blev det noteret, at nationaløkonomien i starten af 1980’erne ikke var gunstig for en forening, hvor medlemmernes opsparing ikke fik udbetalt renter, mens pengene var i spareforeningens hænder.

“For at sætte penge ind i ‘Glædelig Jul’ uden at få en øre i rente må de altså hæve pengene i et pengeinstitut, der i dag giver store renter,” skrev avisen på et tidspunkt, hvor indlånsrentens procentsats var tocifret.

Småt med smørrebrød

I de første mange år kunne renterne fra Bornholmerbanken dække lønninger til opkræverne, der samlede penge ind, samt udgifterne til foreningens arrangementer. Renteniveauet gjorde det muligt at servere en gedigen forplejning til generalforsamlingerne, men de seneste år har det været småt med smørrebrød, fortæller den sidste formand.

– Før levede foreningen af renterne, men disse år får vi ikke en krone, og man skal ovenikøbet betale for at have en bankkonto, siger Else Kofoed.

I 1982 udtalte erklærede daværende formand Werner Hansen, at bestyrelsen “agter at forsøge at holde foreningen gående så længe som muligt, så den fortsat er i stand til at medvirke til, at så mange som muligt kan få en glædelig jul”. De lokale drivkræfter i Aakirkeby klarede yderligere 38 år, men til julen 2020 må der tages nye opsparingsmetoder tages i brug.