Nedlukningen rammer restaurationsbranchen på det værst tænkelige tidspunkt, siger Christian Froberg Dahl, der regner med at miste over halvdelen af omsætningen i 2020. Foto: Berit Hvassum

70 procent af omsætningen er mistet: Vi har minimeret alle omkostninger

Det ligger til Christian og Joan Froberg Dahl at se det positive i tingene. De driver på ottende år en succesrig frokostrestaurant i Ekkodalen og havde sidste år mere end 70.000 gæster på besøg i det lille bjælkehus med den pæne udsigt.

Nu er alt lukket ned, og parret har måttet foretage drastiske ændringer i forårets program for at efterkomme statsministerens krav om at begrænse smittefaren.

– Vi har sendt 16 mand hjem, som skulle have startet optræning den 15. marts. De er indtil videre hjemsendt til 1. maj, og så udskyder vi en måned af gangen, siger Christian Froberg Dahl.

Hvordan finansierer I det?

– Vi har minimeret alle omkostninger. Og så er vi så privilegerede, at vi ejer stedet, så vi kan lukke helt ned, mens andre lejer eller forpagter, siger Christian Froberg Dahl.

De eneste, der går på arbejde i Ekkodalen i de kommende uger, er derfor Christian og Joan Froberg Dahl, som nu har skruet ned fra åbent det meste af ugen til take away.

Værre end finanskrisen

Flere hundrede kunder har lagt vejen forbi Ekkodalen i de første weekender under det nye regime.

– Folk udtrykker sammenhold og et ønske om at støtte restauranterne, siger Christian Froberg Dahl. Spørgsmålet er, om det er nok til at bære restaurationsbranchen igennem corona-krisen, som allerede nu spås at få mere katastrofale følger end finanskrisen i 2009.

– Jeg tror, det bliver værre. Nu er jeg hverken økonom eller vismand, men når alt lukker ned så voldsomt og så hurtigt, så tvinger du jo en krise frem. Jeg er alvorligt bekymret. Jeg frygter, at vi skal tilbage til 30’ernes USA for at finde noget tilsvarende, siger Christian Froberg Dahl.

– Vi er en lille økonomi i et kæmpe globalt hav. Et lille skvulp i USA får alvorlige konsekvenser her. Hvis aktiemarkedet kollapser, fordi folk begynder at hive deres penge hjem, og al handel stopper, så lukker alt ned.

Det er både det gode og det skidte ved kapitalismen, at alt lukker ned, siger restauratøren i Ekkodalen.

– Jeg frygter lidt, at vi nok skal derud, hvor vi var i 30’erne, hvor alt lukker ned. Medmindre der kommer en med en vaccine, så vi kan få troen og håbet tilbage. Det er uvisheden, der gør mig bekymret, Christian Froberg Dahl.

Fanden tager den bagerste

Joan Froberg Dahl sammenligner situationen lige nu med en brandslukning.

– Hvis erhvervslivet går på røven, så går det offentlige også på røven. For det er jo erhvervslivet, der betaler skat, så det offentlige kan fungere. Det er ligesom en redningskæde: Hvis der er to led, der ikke fungerer, er der nogen, der brænder inde.

Christian:

– Hvis der er mange, der når at lukke og gå konkurs, så forsvinder dynamikken som er motor i en privat markedsøkonomi. Økonomi er tillid. Hvis tilliden og kreditten ikke er der, så vælter korthuset. Så begynder folk at købe guld og hive værdierne hjem til sig selv hurtigst muligt. Så stopper alt, og så må fanden tage den bagerste. Det var det, man så i 30’ernes USA. 2009 var for ingenting at regne i forhold til det, der ramte os i 30’erne med en total nedsmeltning på aktiemarkedet.

En svær balance

Joan Froberg Dahl påpeger, at der er stor forskel på den nuværende situation og den krise, der fulgte efter sammenbruddet i den finansielle sektor for mere end ti år siden:

– I 2009 fungerede alting. Der var ingen, der blev frataget retten til at tjene penge, hvis de kunne. Der var mange, der havde levet over evne med to biler og sommerhuse, de havde ikke sat til side til dårlige tider. Det håber jeg, man har lært af. Budskabet har i mange år været ‘brug’, for I får strafrenter for at have penge stående i banken. Så det har også været en svær balance. Vi har puttet 800.000-900.000 kr. tilbage i virksomheden hvert år, og det kan jo hurtigt blive en dårlig ting, hvis det pludselig ikke er noget værd, siger Joan Froberg Dahl.

Beder man Christian og Joan Froberg Dahl om at komme med et bud på, hvor stor en del af budgettet den aktuelle nedlukning kommer til at koste, lyder det ærlige svar:

– Vi forventer en nedgang i omsætningen på 60-70 procent. For der kommer ingen gæster. På nuværende tidspunkt plejer vi at have 300 gæster om dagen. Men vi holder skindet på næsen, fordi vi kan gå her to mand uden at få løn, siger Christian Froberg Dahl.

Stor lokal støtte

For at gøre ondt værre rammer corona-nedlukningen ifølge Froberg Dahl landets restauratører på det værst tænkelige tidspunkt.

– Marts måned er den værste måned i restaurantbranchen. Det er der, hvor likviditeterne er lavest. Vi har rullet en trillebør med momspenge ned inden den 31.12. Vi har betalt skat. Og vi forsøger at reinvestere pengene, inden næste års skat forfalder, så lige nu, hvor epidemien starter, det er der, hvor det gør allermest ondt. Og jeg kan være rigtig bekymret for vores kolleger, som måske i forvejen sad skidt i det. Jeg frygter, at det her måske kommer til at ramme en tredjedel af restaurationsbranchen, siger Christian Froberg Dahl.

Samtidig oplever de to restauratører i Ekkodalen stor opbakning fra de lokale under nedlukningen.

– Vi ser folk hernede, som vi aldrig har set før, og vi hører dem sige: I dag støtter vi Bryghuset, i morgen skal vi spise der, og der. Folk er meget bevidste om, at de skal holde restauranterne i live nu, hvis de vil have dem, når vi kommer over på den anden side.