Øjvind Hesselager. Foto: Berit Hvassum

13 aviser – et fælles budskab

Dagbladene i alle Danmarks 12 lokale mediehuse og det danske mindretals avis i Nordtyskland, Flensborg Avis, udkommer i dag med et fælles budskab. De ansvarshavende chefredaktører står sammen om at love læserne over hele landet, at avisernes bedste svar på coronakrisen er troværdig og redigeret information.

Ni af aviserne har ryddet forsiden for at sprede budskabet, tre aviser har valgt at bringe det inde i avisen.

Det er unikt, at lokalpressen på den måde er enige om en fælles dagsorden, trods vidt forskellige tilhørsforhold. Det historiske initiativ sker ud fra et ønske om at understrege, at netop den lokale journalistik er vigtigere end nogensinde for borgernes evne til at holde sig orienteret om, hvordan krisen påvirker deres hverdag.

“Også lige dér, hvor du bor, ændrer verden sig, så det er svært at følge med,” lyder det med en stemme fra redaktørerne, der understreger, at redaktionerne hver dag vil gøre deres yderste for at hjælpe læserne gennem krisen gennem overblik.

“Vi vil give dig troværdige oplysninger om ikke bare den store verden, mens først og fremmest om krisen i dit lokalsamfund. Men også om, hvordan mange finder nye og konstruktive måder at få tingene til at hænge sammen på,” lyder det.

Sådan ser forsiden ud på onsdagens udgave af Bornholms Tidende.

Modtagerne af budskabet er selvfølgelig læserne, men også landets politikere, der har vedtaget økonomiske hjælpepakker, der støtter andre dele af erhvervslivet. Samtidigt med at erhvervslivet er meget forsigtigt med at annoncere, er det tydeligt, at dagbladene ikke kan redde økonomien med de ordninger, der er vedtaget nu.

“Mere end nogensinde løfter de klassiske lokalmedier med redigeret og gennemtjekket indhold deres opgave lige nu”, lyder appellen fra chefredaktørerne.

Bornholms Tidende har, siden krisen satte ind, blandt andet fortalt historier om bornholmernes initiativer for at lave en ny hverdag, der hænger sammen. I den kommende tid vil avisen fokusere på, hvilke konsekvenser krisen får på længere sigt, og hvordan vi skal indrette vores samfund, når vi vender tilbage til hverdagen, som vi kender den.