Foto: Berit Hvassum
FOR ABONNENTER

Kæmpe sten skal holde Østersøen ude

Da Østersøen tirsdag aften gik i land i Sydhavnen, fordi vandstand, vindstyrke og vindretning spillede sammen, havde Rønne Havn til opgave at minimere skaderne samt at varsko beredskabet og brandvæsnet. Da vandet var væk fra Sydhavnen igen, gik havnen straks i gang med at arbejde på at reducere risikoen for, at noget lignende sker igen.

Det fortæller Rønne Havns administrerende direktør, Thomas Bendtsen.

Det, vi vil gøre, er at prøve
at undgå, at det sker igen,
og så er det i bund og grund
at få bygget den bryder færdig.
Thomas Bendtsen, Rønne Havn

– Når vi kigger på alle de storme, der ruller ind over Bornholm for tiden, så kigger vi på, hvad vi kan gøre for at undgå, at det sker igen. Der får vi kørt nogle sten ned, så vi kan få lavet en højere vold mellem den gamle, sydlige bryder og nedad mod den nye havnekaj. Det bliver de forhåbentlig færdige med, inden den næste storm kommer, siger han.

Mellem fem og ni ton

Arbejdet gik i gang onsdag, hvor Maskingården begyndte at køre i alt 500 ton sten ned til en gammel stenforkastning, som ligger bag havnekontoret på Sydhavnsvej, som var der, hvor vandet gik i land tirsdag. De enkelte sten vejer mellem fem og ni ton.

Tirsdag var det fremme, at vandet trængte ind over de nye havneområder, men det var ikke tilfældet, understreger Thomas Bendtsen, Det skete på strækningen mellem den gamle, sydlige bølgebryders inderste punkt og den nye multikaj.

– Vi kan konstatere, at den mole, vi har bygget, uden problemer holder til det her, så set med vores øjne er det om at holde fuld fokus på at få fremtidssikret havnen, sådan at den kan holde til de vejrpåvirkninger, der kommer i fremtiden, siger Thomas Bendtsen

De 500 ton sten er en del af dette fortsatte fokus på at klima- og fremtidssikre havnen.

Bryder skal forlænges

Nogle af de eksisterende kajer inde i havnen er to og en halv meter over vandlinjen, og lige præcis noget som tirsdagens oversvømmelse er grunden til, at de nye kajer er tre meter over vandlinjen, fortæller Thomas Bendtsen. Det er, fordi man forventer, at vejrliget bliver mere og mere påvirket af de klimaforandringer, der kommer.

– Det er også derfor, vi er gået i gang med fremtidssikringen, siger havnedirektøren.

En del af denne fremtidssikring er en forlængelse af den nye ydre bølgebryder, så den fortsætter hele vejen forbi den eksisterende indsejling og op på højde med den eksisterende nordlige bryder.

– Det, vi vil gøre, er at prøve at undgå, at det sker igen, og så er det i bund og grund at få bygget den bryder færdig, siger Thomas Bendtsen.

Ingen har set det før

I gårsdagens udgave af Bornholms Tidende fortalte indsatsleder Kim Riis fra Bornholms Brandvæsen, at han ikke har oplevet noget lignende i sine 22 år som brandmand.

Samme melding har Thomas Bendtsen fået fra havnens ansatte.

– Der er ikke rigtig nogen, der har set det før, siger han.