Fiskeriformand Thomas Thomsen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
FOR ABONNENTER

Fiskeriformand: Som at sætte plaster på kraniebrud

– Det er en hjælp til Østersøfiskerne, men for nogle af fiskerne svarer det her til at sætte plaster på et kraniebrud. I forhold til hvad fiskere har mistet i omsætning og indtjening, er 223.000 kr. over en treårig periode ikke ret mange penge.

Det siger Thomas Thomsen, formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening, i en kommentar til dagens udmelding fra fiskeriminister Mogens Jensen (S) om en ny ordning med i alt 10 mio. kr. i kompensation til Østersøfiskerne.

Selvfølgelig er vi glade for
at få en kompensation
for det tabte fiskeri.
Men hvorfor har vi
det her problem?
Det har vi på grund af
parasitterne fra sælerne.
Thomas Thomsen, fiskeriformand

Ministeriet anslår, at der i dag er omkring 400 erhvervsfiskere i Østersøen som kan blive omfattet af ordningen. Tallet kan dog blive lavere, understreger ministeriet.

Thomas Thomsen vurderer, at der i dag er mellem 40 og 50 bornholmske erhvervsfiskere. Hvor mange penge, de kan få i kompensation, er det alt for tidligt at sige noget om, siger Thomas Thomsen. Han vil nu afvente, hvordan den endelige ordning bliver.

Ministeren skal nu sammen med fiskeriorganisationerne i gang med at skrue ordningen sammen, “så den bliver relevant for så mange som muligt”, som fiskeriminister Mogens Jensen skriver i en pressemeddelelse i dag.

De ti mio. kr. ligger i en såkaldt de minimis-ordning efter EU-regler, hvor en virksomhed kan modtage flere forskellige beløb over tre år. Beløbene/beløbet må samlet set ikke overstige 223.000 kr.

Støtte udbetalt under tidligere kompensationsordninger i 2017 og 2018 tæller med opgørelsen – og påvirker dermed, hvor mange penge en erhvervsfisker kan modtage under den nye kompensationsordning.

Torskebestanden og sælerne

Torske- og sildebestanden i Østersøen svinder ind. Det betyder mindre kvoter og færre indtjeningsmuligheder for erhvervsfiskerne.

– Selvfølgelig er vi glade for at få en kompensation for det tabte fiskeri. Men hvorfor har vi det her problem? Det har vi på grund af parasitterne fra sælerne, der er skyld i, at torskebestanden i Østersøen er så vigende, som den er. Nu har vi råbt op om det i ni år, og ja, der må skydes 40 sæler rundt om Bornholm, men det er stort set en forsøgsordning. Det kan hjælpe en fisker her og nu i en given situation, men det er ikke noget, der hjælper os i det store billede, siger Thomas Thomsen.

Kvoterne for den vestlige Østersø er sat ned i 2020 til 3.806 ton for torsk og 3.150 ton for sild.

Det er ifølge fiskeriministeriet en reduktion af torskekvoten med 60 procent og sildekvoten med 65 procent i forhold til 2019.

De bornholmske fiskere fisker både i den østlige Østersø og i Østersøen vest for Bornholm.

– Kvoterne er sat ned, så der nærmest ikke er nogen torskekvote i den østlige Østersø i år og i område 24 – vesten om Rønne over til Gedser – her må der heller ikke drives direkte torskefiskeri. I den vestlige del må man fiske op til 40 procent torsk, i den østlige del må du have op til 20 procent torsk, forklarer Thomas Thomsen.

– Alle lider under det her, men det er klart, at jo større kvote du har, jo mere ondt gør det, siger formanden for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening.