Arkivfoto: Allan Rieck
FOR ABONNENTER

Derfor var der ingen fastelavnsfest i Aakirkeby i år

Et stort tab for Aakirkeby Idrætsforening.

Sådan beskriver Marian Lundh det faktum, at der for første gang i mange år ikke har været afholdt fastelavnsfest i Aakirkebyhallerne.

Det har været Forældreforeningen, en støtteforening til idrætsforeningens børne- og ungdomsafdelinger, der har stået bag fastelavnsfesten. Fastelavnsfesten var den første indendørs fest på Bornholm og har hvert år trukket hundredvis af udklædte børn til fastelavn i Aakirkeby.

Det er megaærgerligt,
for vores fastelavnsfest
var en skøn tradition,
og den var meget populær.
Susanne Wetterstein,
Forældreforeningen

Men Forældreforeningen nedlagde sig selv ved årsskiftet efter mere end 50 års aktivitetet. Og derfor var der tomt i hallerne i søndags.

– Det er jo konsekvensen af, at der ikke er nogen der støtter op om foreningens aktiviteter, siger idrætsforeningens formand.

Forældreforeningen, der blev stiftet i 1972 , har stået for afvikling af fastelavn og andre sociale arrangementer, der kunne generere et overskud. Dette overskud udmøntedes herefter som kontant støtte til børnenes sportslige aktiviteter.

Forældreforeningen har imidlertid været presset i et stykke tid. På idrætsforeningens generalforsamling i 2019 tilkendegav bestyrelsen, at foreningen havde svært ved at moblisere frivillige, og til sidste var der kun bestyrelsen tilbage.

Ved årsskiftet 2019/2020 var lukningen en realitet. Forældreforeningen nedlagde sig selv.

Ting sker ikke af sig selv

Susanne Wetterstein, der har siddet i Forældreforeningens bestyrelse i fire år, bekræfter, at det blev sværere og sværere at finde frivillige til at hjælpe med at stable foreningens arrangementer på benene. Og det har blandt andet fået den triste konsekvens, at der ikke var nogen kat at slå af tønden i hallerne i år.

– Det er megaærgerligt, for vores fastelavnsfest var en skøn tradition, og den var meget populær. Der kom børn fra hele øen, siger Susanne Wetterstein.

Hun håber, at byens forældre vil skride til handling, når skuffelsen over den manglende fastelavnsfest har lagt sig:

– Læren må være, at hvis du vil have der skal ske noget i dit lokalsamfund, så må du selv støtte op. Ting sker ikke af sig selv.

Fastelavn kommer tilbage

Marian Lundh vil komme til at savne Forældreforeningens løbende bidrag til idrætsforeningens børne- og ungeafdelinger.

– Det er stort tab, at Forældreforeningen ikke findes mere, for afdelingerne har haft stor glæde af deres støtte, siger AaIFs formand.

Hun er dog overbevist om, at der vil være udklædte børn i Aakirkeby Hallerne igen næste år.

– Vi har ikke nået at mobilisere kræfterne i år, men selvfølgelig skal vi have fastelavnsfest i Aakirkeby Hallerne. Nu håber vi, at der er nogle nye kræfter der meldder sig, så vi kan starte op igen i et nyt regi.