Ronja. Foto: Berit Hvassum
FOR ABONNENTER

10 timer i panik: Pludselig forsvandt Ronja

“DUSØR UDLOVES Vores elskede otte måneder gamle Labrador er løbet hjemmefra for et par timer siden. Vi er lidt i panik, da hun ellers holder sig tæt til huset.“ Sådan lød det nødråb, som Ole Bang lagde op på facebook tirsdag aften kl cirka 23.00.

Onsdag formiddag kl 11.00 lød beskeden fra samme afsender: “Vi er dybt taknemmelige for over 300 delinger siden i går aftes kl. 23. Facebook er fantastisk i sådanne paniksituationer, tak til alle, der støttede op.“

Ronja elsker vand

I de mellemliggende ti timer havde der udspillet sig lidt af et drama på Duegårdsvejen syd for Aakirkeby.

Hun er bange for mørke,
så hun har nok mistet
retningsfornemmelsen.
Ole Bang, hundeejer

Ole Bang og hans kone fik for kort tid siden en unghund, som de havde adopteret via Dyreværnet i Rødovre. Hun fik navnet Ronja og faldt hurtigt til i sit nye hjem.

Ronja er nu næsten otte måneder gammel. Hun elsker vand og pjasker tit rundt langs Læsåen, der løber lige forbi ejendommen, fortæller ejeren. Hver aften kl. 21.30 bliver hun lukket ud i gården, så hun kan få tisset af og snuset rundt en sidste gang inden alle går til ro.

Råbte op mod vinden

Tirsdag aften kom Ronja imidlertid ikke tilbage. Og så var det at der gik panik i ejerparret, for det var faktisk en mørk og stormfuld nat, og selv om Ole gik ud og lyste med en lygte og kaldte, så kom der ikke nogen Ronja.

– Der er rigtig meget vand i Læsåen for tiden, og meget strøm. Det er nærmest en flod. Så vi frygtede det værste, fortæller Ole Bang, der hurtigt måtte opgive sit forsøg på at råbe op imod vinden.

Så han gik hjem og ringede til politiet og lagde en fremlysning op på facebook. Hans kone lagde sig på sofaen for natten så hun kunne høre hvis Ronja dukkede op ved døren.

Men hele natten gik og da det blev lyst var Ronja stadig ikke kommet hjem. Ole Bang kunne se at hans opslag på facebook var delt 300 gange i løbet af natten – men der var stadig ingen spor af den sorte labrador.

Ole Bang skulle til undersøgelse på hospitalet onsdag formiddag, så han satte sig ind i bilen og satte kursen mod Rønne.

– Og så blev jeg ringet op klokken ni af en ung kvinde, der hvad fundet en sort labrador nede ved broen ved Vasagård.

En skræk i livet

Det var Ronja. Hun havde tilbragt hele natten ved åen, ikke mere end 800 meter fra sit hjem.

– Men hun er bange for mørke, så hun har nok mistet retningsfornemmelsen, siger Ole Bang, der sammen med sin kone flyttede til Bornholm for to år siden.

Han indrømmer at Ronja nok havde fundet hjem af sig selv i løbet af dagen. Eller at sagen under alle omstændigheder havde fået en lykkelig udgang.

Men at et ungt par besluttede sig for at køre til Vasagård for at lufte deres hund denne dag, skyldtes udelukkende at de havde læst Ole Bangs fremlysning aftenen før.

– Jeg er dybt imponeret over at 300 delte opslaget. Og vi er meget glade for at være genforenet med Ronja, siger Ole Bang.

Han fortæller at den unge labrador allerede er kommet sig ovenpå sin natlige overnatning ved Vasagård.

– Jeg tror oplevelsen satte en skræk i livet på hende. Men hun er glad igen, siger Ole Bang, der straks betalte den lovede dusør til det unge par, der onsdag morgen fandt Ronja på deres morgentur.

Og Ole Bang og hans kone er ikke i panik mere, takket være facebook. Sociale medier når længere ud end ventet, indrømmer den pensionerede revisor fra Duegårdsvejen.

– Alt dette skete på mindre end ti timer, lyder det forundret i telefonen.

Nu har vinden lagt sig, og Ole Bang og hans kone kan igen nyde den fred og ro, de har fundet på Duegårdsvejen. Sammen med Ronja, der nogle gang er lidt for nysgerrig.

Foto: Berit Hvassum