Sanne Zarp. Arkivfoto: Berit Hvassum
FOR ABONNENTER

Dejlig fredag: Gratis mad fra Kærnehuset

Bor man i Allinge-området, og har man ikke har så mange penge, vil man snart hver fredag kunne modtage gratis mad i Kærnehuset.

Det er i hvert fald håbet hos Sanne Zarp, der med initiativet Stop Spild Lokalt (Allinge) vil slå to fluer med et smæk: Dels vil hun forhindre, at supermarkedernes mad bare bliver smidt ud, når det nærmer sig sidste salgsdato. Dels vil hun sørge for, at folk, der ikke har så meget, kan få maden.

Jeg kan desværre
ikke fortælle, hvornår
vi går i gang.
Vi mangler nemlig
stadig nogle
ekstra frivillige.
Sanne Zarp,
stop Spild Lokalt

Sanne Zarp har derfor nu taget initiativ til at etablere en Allinge-afdeling af den landsdækkende bevægelse Stop Spild Lokalt.

– Jeg har hjulpet til med bankospil Kærnehuset i fem år, så da jeg skulle finde nogen, der ville sponsorere lokaler til Stop Spild Lokalt i Allinge, så var det oplagt at kontakte Kærnehuset. Jeg har nu fået nøglen til Kærnehuset, men jeg kan desværre ikke fortælle, hvornår vi går i gang. Vi mangler nemlig stadig nogle ekstra frivillige, fortæller Sanne Zarp.

Aftaler med lokale supermarkeder

Hun har allerede en aftale med Netto om, at supermarkedet vil levere madvarer, der er lige ved at nå sidste salgsdato. Og i næste uge har initiativtageren et møde med Superbrugsen Allinge, som hun også håber vil være med.

Lige nu ser Sanne Zarp manglen på frivillige som den største udfordring. Hun håber, at nogen vil melde sig til at hente supermarkedsvarer, som de registrerer for at imødekomme fødevarekontrollens krav til korrekt behandling af mad. Dernæst skal maden hver fredag deles ud fra første sal i Kærnehuset.

– Vi henter maden om formiddagen og putter den i kasser efter fødevarekontrollens forskrifter. Frugt og grønt skal i papkasser, brød i plastik, og køle-frostvarer skal i det køleskab, som vi har fået lov at låne i Kærnehuset.

– Der skal i hvert fald være to eller tre frivillige om formiddagen og tre om eftermiddagen, hvor vi deler ud. Der skal altså være seks frivillige, og lige nu har jeg to, fortæller Sanne Zarp.

Mad-oase

Initiativet er lyder næsten for godt til at være sandt. Men der er gode chancer for, at det bliver en realitet. Det fungerer nemlig allerede i Rønne og Nexø, hvor folk kan få gratis mad.

– Der er fortrinsret for dem, der sidder hårdt i det, eller som er syge – for eksempel kontanthjælpsmodtagere, pensionister, enlige fædre og mødre. For dem har vi “mad-oase” i en halv time, hvor de kan få madvarer. Er der noget tilbage efter den halve time, kan alle andre komme forbi og hente det, fortæller Sanne Zarp, der sidste år modtog Bornholms Regionskommunes frivillighedspris på vegne af initiativet.

Stop Spild Lokalt (Allinge) er koordineret via Facebook. Vil man være frivillig eller melde sig som modtager, sker det via Facebook-gruppen “Stop Spild Lokalt (Allinge)”. Sanne Zarp opfordrer potentielle frivillige til at sende hende en privat besked inde på Facebook-gruppen. Denne formiddag, onsdag, havde gruppen 35 medlemmer.

Kærnehuset. Arkivfoto: Henning Sigvardsen

Stop Spild Lokalt

Stop Spild Lokalt er en bevægelse, der arbejder for at reducere madspild.

Et af midlerne er uddeling af overskudsmad til “økonomisk reformramte mennesker”, som bevægelsen skriver på sin Facebook-side.

Via lokale Facebook-sider formidler bevægelsen kontakt mellem folk, der har mad i overskud, og folk, der mangler mad. Og i nogle byer – sandsynligvis også snart Allinge – foræres sidste salgsdato-mad fra supermarkeder væk fra et fysisk lokale.