Foto: Berit Hvassum

Onsdagens leder: Sikke vi buldrer!

Forandringen af det Bornholm vi kender, fortsætter. Både mentalt og teknologisk.

Vi er for længst på vej væk fra rollen som et lidt overset hjørne af Danmark, der måske ikke engang altid er placeret rigtigt på kortet. Folk med indflydelse ved i dag hvor vi ligger. I den grad.

Vi er på vej ind i et muligt vækstscenarie, der langt overstiger hvad vi kan forvente, når man alene ser på vores råstoffer – udpint fiskevand, granit og masser af vind – og lokale kompetencer. Hvilket ikke skal fornærme nogen.

Forklaringen på fremtidsmulighederne er, at Bornholm er blevet italesat som en primær scene for regeringens ønske om at gøre Danmark til et foregangsland, når det handler om at tiltrække investeringer, der understøtter klimadagsordenen.

Nationen skal tjene penge på at blive grønne. Og Bornholm er udpeget som eksemplet på, at det kan lade sig gøre. Kort sagt.

Efterhånden som flere og flere lande erkender, at klimaudviklingen kræver en ny industri og levevis, så bliver den dagsorden kun vigtigere.

Hvorfor i alverden sker det for os?

Bornholm er udpeget som en slags laboratorium for den grønne omstilling, fordi vores isolerede placering i Østersøen kombineret med en overskuelig størrelse og population, gør det nemt at gennemføre kontrollerede grønne omstillinger, man kan måle kvaliteten af. Kort sagt.

“Det er oplagt at bruge Bornholm som et eksempel på, hvordan man tiltrækker investeringer i hele landet,” som det lød fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der i går havde valgt sin bornholmske hjemmebane som platform for at præsentere strategien.

Og ud over, at Jeppe Kofod dermed også får vist sig effektivt frem for sit vælgerbagland og lader noget af glimmeret drysse ud over den socialdemokratiske borgmester, så placerer han også Bornholm på et meget eksklusivt verdenskort.

”Jeg vil gerne vise, at når jeg som udenrigsminister taler om investeringsstrategi for hele Danmark, at tiltrække investeringer, er Bornholm et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre,” sagde ministeren.

Konkret handler sagen om udvikling og opstilling af en ny ladestander med AI, kunstig intelligens, til elbiler, der blandt andet indbefatter at bornholmske myndigheder og virsomheder skal samarbejde med verdens største producent af elbiler, Nissan, samt Vestas og DTU.

Det teknologiske er vildt nok i sig selv. Men det, som kan ske i vores hoveder, er endnu større. Hvordan i alverden skal vi håndtere al den opmærksomhed, der så generøst bliver os til dels?

Måske er det bedste, vi kan gøre, at mobilisere den bornholmske ro og sindighed. Vi ved jo, at det går op og ned i forretninger. Og hvad har vi egentlig helt konkret opnået – bortset fra at ministeren har markedsført sig selv, regeringen og dens klimadagsorden?

Ingenting. Og Jeppe Kofod er rejst videre. Tilbage er hans ord. Lad os nu se, hvad der sker.

Det føles allerede meget bedre. Nede på jorden.