FOR ABONNENTER

Gudhjem Svømmehal får rekorddonation fra stiftelse i Liechtenstein

Wilhelm Philips Stiftelse, der hører hjemme i Liechtenstein, har givet en rekordstor donation på fem million kroner til det varmtvandsbassin i Gudhjem Svømmehal, som svømmehallens bestyrelse arbejder på at realisere.

Stiftelsen har gennem årene flere gange støttet formål på Bornholm, der kommer mennesker med handicap til gavn, men den nye donation er den hidtil største, som er givet til Bornholm, fortæller Solvejg Rosenkilde Nielsen, Svaneke, der sidder i bestyrelsen for stiftelsen.

Donationen gives med en klausul, oplyser hun.

Stiftelsen har betinget sig, at den seneste og hidtil største donation skal behæftes med en klausul om, at varmtvandsbassinet et antal timer hver uge skal være afsat til udviklingshæmmede.

– Uden en klausul kunne vi være bange for at blive overrumplet, hvis nu bassinet fik så stor succes, at der altid var booket. Så klausulen er for at sikre de udviklingshæmmede adgang, forklarer hun.

Bestyrelsesformand Hans Jørgen Jensen ser det ikke som et problem med en klausul.

– For os er det bare fantastisk at kunne gøre noget for denne målgruppe.

En god dag

At Wilhelm Phillipe Stiftung, hjemmehørende i Liechtenstein, har en forbindelse til Bornholm, skyldes en familiehistorie, som rækker langt tilbage, og som har svanekebo Solvejg Rosenkilde Nielsen som bindeled mellem den udenlandske stiftelse og Bornholm.

Stiftelsen har allerede sidste år bevilget 1,5 million kroner til forprojektet for varmtvandsbassinet.

Svømmehallens bestyrelse fik besked om den nye bevilling midt i januar.

– Det var en god dag! Det er en mangeårig drøm, som nu med denne bevilling er kommet tættere på end nogensinde, siger Hans Jørgen Jensen.

– Vi er selvfølgelig enormt taknemmelige for den hjælp, og skal nu for alvor i gang med at fundraise, siger han, og fortæller, at Gudhjem Svømmehal er næsten klar med et prospekt og forprojekt for varmtvandbassinet.

– Vi starter med at søge 100.000 kroner i vores egen støtteforening. Blandt andet for at ære dem, der sætter nogle hjørnesten for, at andre vil bevilge.

Svømmehallens bestyrelse anslår, at varmtvandsbassin-projektet løber op i 15-20 million kroner. Det skal etableres i en ny bygning skråt bagved Gudhjem Svømmehal.

Vigtigt med støtte til Østbornholm

Bassinet skal være alment tilgængeligt og dimensionerne forventes at blive 9 x 12 meter.

Hans Jørgen Jensen glæder sig også specielt over, at stiftelsen har valgt at støtte netop Gudhjem Svømmehal af en anden grund.

– Vi hedder faktisk “Fonden Gudhjem Svømmehal – Østbornholm” og det er meget vigtigt, at man nu understøtter projekter på Østbornholm, mener formanden.

Bevilling skyldes undren

At stiftelsen giver en så stor donation til et enkelt formål på Bornholm, skyldes undren, forklarer Solvejg Rosenkilde Nielsen.

– Stiftelsens bestyrelse undrede sig over, at der er så få varmtvandsbassiner her. I Schweiz og Lichtenstein er der mange varmtvandsbassiner og her på Bornholm har vi endda et langt koldere klima. Derfor har bestyrelsen besluttet at gøre en undtagelse og give et stort beløb her, forklarer hun.

Fonden håber nu, at den store bevilling vil få andre fonde til også at støtte projektet, så mange bornholmere kan få glæde af et varmtvandsbassin. Eksempelvis til vandgymnastik, babysvømning og genoptræning.

– Før vi gik ind i projektet, sikrede vi et samarbejde med kommunen, som blandt andet stiller en fundraiser til rådighed, oplyser Solvejg Rosenkilde Nielsen. Stiftelsen følger hele projektet tæt og lægger vægt på, at driften blive rentabel.

Kommunalbestyrelsen bliver på sit møde torsdag orienteret om fondsbevillingen til Gudhjem Svømmehal.