Foto: Berit Hvassum

Venstre til handelslivet: Tag ordet om nye store butikker

For Venstres gruppeformand Søren Schow var der ingen tvivl, da han i sidste uge i økonomiudvalget skulle tage stilling til, om regionskommunen skulle tage hul på det planarbejde, som kan bane vej for nye, store butikker i området omkring Almindings Runddel i Rønne. Det skulle han stemme for.

Alligevel er han ikke sikker på, at det er den rigtige model, kommunen arbejder videre med, og derfor vil han gerne have, at det lokale handelsliv benytter sig af muligheden for at påvirke processen.

Kommunens udgangspunkt er, at butikker skal have en størrelse på mindst 2.500 kvadratmeter for at kunne ligge i det såkaldte aflastningsområde, hvis det ender med at blive til noget. Den grænse er tænkt som en beskyttelse af handelslivet i centrum og sikrer blandt andet, at mindre butikker ikke flytter fra bymidten og ud til området omkring Almindings Runddel.

Søren Schows syn på sagen er dog anderledes end det flertal, som han stemte sammen med.

– Det bekymrer mig lidt, at man har den her minimumsgrænse på 2.500 kvadratmeter, for vores lokale forretninger i Rønne og på Bornholm som helhed har ikke den størrelse, som de minimum skal have, og ved at lave de her minimumsgrænser udelukker vi faktisk de forretningers muligheder for at etablere sig i samme område. Hvis det betyder, at de ikke kan få forretningen til at løbe rundt, så lukker de måske alligevel. Så ved at lave de her begrænsninger kan det godt være, at man begrænser de bornholmske virksomheders muligheder for at drive deres forretning, siger Søren Schow.

Det er en tese, Venstres gruppeformand har, men han ved ikke, om den passer. Derfor opfordrer han handelslivet til at give lyd fra sig i den indledende idéfase, så det videre planarbejde sker på så oplyst et grundlag som muligt.

– Så jeg kunne godt tænke mig, at handelsstandsforeningen og virksomheder på Bornholm generelt forholder sig til områdestørrelserne. Hvis de har et behov for, at det skal være mindre, så er det i hvert fald nu, de skal sige til, hvis de vil have mulighed for at etablere sig i det område, siger Søren Schow.