Foto: Allan Rieck
FOR ABONNENTER

Problemet opleves kun på Bornholm: Cibicom undersøger støj fra Rø-senderen

Også denne uge er startet med kraftig blæst. Det betyder, at beboere omkring Røsenderen i Klemensker Plantage endnu engang vil være generet af støjen, der kommer fra tv-masten.

I sidste uge kunne vi skrive om beboere i området, der er generet af den susende lyd, der lyder som lastbiler, der kører forbi. Vi har talt med Mette Slesvig, der er teknisk direktør hos Cibicom, som ejer de danske sendemaster. Hun fortæller, at der bliver arbejdet på sagen.

– Vi tager det meget seriøst, siger hun, og forklarer at den susende lyd kommer fra den meget kraftige blæst, som vi oplever på øen for tiden.

– Masten er holdt oprejst af nogle store baduner. Når det blæser så kraftigt som det gør, så giver badunerne sig, og så er det, de begynder at synge. Det kommer an på, hvor vinden rammer fra og mastens beliggenhed. Rømasten får bare mere vind, end andre master gør, siger hun. Cibicom har master over hele landet, og oplever generelt ikke, at der er problemer med støj i områderne omkring masterne.

Støjer stadig

Det er ikke første gang, at der har været problemer med støjgener fra røsenderen, som vi også har kunnet rapportere om i avisen. Cibicom har tidligere forsøgt at ændre på spændingstrækket på mastelinerne for at mindske støjen, men det mener Mette Slesvig ikke er muligt i denne omgang.

– Hvis vi strammer kablerne mere, vil det kun øge problemet. Det vil ændre lydens pitch. Vi er ved at lægge sagen over til vores ingeniører, der sidder og regner på det, for at finde ud af, hvad vi skal gøre.

Godt naboskab

I oktober sidste år installerede Cibicom en form for lyddæmper, der samler kablerne og på den måde giver mastelinerne en hældning, der støjer mindst muligt. Det kan muligvis være den lyddæmper, der er kilde til problemerne nu.

– Det har blæst rigtig meget, og det kan være at dæmperen på kablerne, har løsnet sig i den stærke vind. Det skal vi have nogen op i masten og kigge på. Siden dæmperen blev installeret i oktober har vi ikke haft nogen henvendelser om støj. Vi er opmærksomme på problemet nu, og gør, hvad vi kan. Vi er interesserede i godt naboskab, siger Mette Slesvig.

Hun vurderer at på grund af den kraftige blæst, vil Cibicom ikke kunne have ingeniører oppe i masten før starten af næste uge.