Foto: Allan Rieck
FOR ABONNENTER

Drømmen er at leve af grøntsager: Kirkebogård har den ideelle jord

Anette og Mikael Benzon havde set på 30 bornholmske ejendomme, inden de i 2013 besluttede sig for at købe Kirkebogård på Kirkevej i Rutsker.

– Jeg er uddannet på Kalø Økologiske Landbrugsskole. Det første, jeg gjorde, når vi kom ud på en ejendom, var at gå ud at mærke på jorden. Vi har super grøntsagsjord her. Sandblandet lerjord og lerblandet sandjord. Rutsker har ellers meget mager jord, men vi bor i et område med rigtig god jord, siger Anette Benzon.

– Vi kiggede efter ejendomme med lidt jord til, ikke for meget og ikke for lidt. Vi har 16 hektar, hvoraf det kun er de fem hektar, som bliver dyrket. Resten er natur, og her er en fabelagtig natur. Vi har vores eget tranepar, som kommer hvert år. Så vi kan høre, når det bliver forår. Da vi kom her første gang, trompeterede tranerne nede ved mosen, og så var vi solgt, fortæller Anette Benzon.

Små fine ting

Kan I leve af jeres grøntsagsproduktion?

– Ikke endnu. Men vi har også kun været i gang med det fuldtids i to år. Vi har en god arv i ryggen. Ellers havde vi ikke kunnet gøre, som vi gør. Men vi håber at kunne leve af det på et tidspunkt.

Hvem sælger I til?

– Vi sælger til et par brugser og nogle restauranter.

– Vi laver små fine ting, som fru Olsen kan have i sit køleskab. De der store pumpede kål ligger og dør inde bag i køleskabet. Folk er glade for at kunne få et lille hvidkål, for man gider ikke, at noget skal gå til spilde, og så er vi berømmede for den gode smag, siger Anette Benzon.

De gror langsomt

– Pointen er, at grøntsagerne får lov til at gro langsomt med den næring, som er i jorden. Strategien er, at vi sår grøngødning, som vi pløjer ned. Og så har vi masser af kløvergræs, som vi vil høste og flytte hen på bedene. Vi har lige købt en rækkefræser til at fræse græsset ned, og så lægger vi græs ovenpå igen til at dække for ukrudt og til at holde på fugten, forklarer parret.

– Vi er spændte på, om vi vil få et snegleproblem. Så er det løbeænder og høns, der skal klare det problem. Mikael er i gang med at lave hønsetraktorer, flytbare hønsehuse, så vi sætter hønsene ind på grøntsagsmarken, når vi har høstet. Så skal de bearbejde og gøde jorden, tage skadedyr og ukrudtsfrø, så vi ikke skal rode i den. Meningen er, at vi skal lave så lidt som muligt, forklarer Anette Benzon om permakulturprincippet.

– Målet er at kigge på naturen og se, hvad den gør, for det er det, vi skal efterligne. For det er det mest frugtbare. Dyrene er ikke bare nogen, vi skal spise. De er vores kolleger.

Oplevelsesøkonomi

Det er også meningen, at Kirkebogård vil til at sælge grøntsager hjemmefra gården. Lørdagens “åben mark” er lidt af en prøve på det, og værterne kan glæde sig over, at der kommer pænt med besøgende.

Planerne går også på stille og roligt at udvide virksomheden:

– Vi har naturen, og vi vil lave oplevelsesøkonomi. Mikael er ved at bygge bovogne, som folk kan leje, så de kan komme ud at bo i naturen i ferien. Så kan man selv gå ud at høste sine grøntsager og tilberede dem.

– Vi har også lige købt en beboelsesskurvogn, som vi skal have flyttet hertil, siger Anette Benzon, der også ser perspektiver i, at Kirkebogård kun ligger ni km fra Folkemødet i Allinge.