Foto: Berit Hvassum
FOR ABONNENTER

Folkesygdom på Bornholm: Folk med diabetes-2 er ofte multisyge

Bornholms overvægt af borgere med type-2 diabetes hænger nøje sammen med øens “tunge” sundhedsprofil:

Der er flere, der motionerer mindre, er overvægtige, spiser usundt og ryger på Bornholm sammenlignet med resten af landet. Mange type-2 diabetikere er multisyge, det vil sige har flere kroniske lidelser.

Bornholm har desuden en overvægt af ældre borgere.

– Diabetes-2 er ikke en børnesygdom. Den rammer typisk midaldrende eller ældre, siger Finn Thomsen Nielsen, ledende overlæge på medicinsk afdeling, Bornholms Hospital.

– En del får øjenproblemer eller påvirket nyrefunktion og – i sjældne tilfælde – kan man få behov for dialyse. Man kan få forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk. Hyppigt er det patienter, som er overvægtige, som så også får hjerte-kredsløbsproblemer, fordi de måske rører sig mindre. Det er en sygdom, der kan ramme på rigtigt mange forskellige punkter, siger Finn Thomsen Nielsen.

Derfor kan patienterne være meget behandlingskrævende. Multisyge patienter koster samfundet mange penge.

Hvorfor er der så mange borgere med Type-2 diabetes og andre kroniske sygdomme på Bornholm?

– Der er en socioøkonomisk faktor. Man ser det også mange andre steder i udkanten af Danmark – Falster, Vendsyssel, Vestjylland – at der har de samme problemer. I områder, hvor man har en dårligere økonomi, lavere uddannelsesniveau og færre ressourcer, så viser det sig. Det er i en vis grad en livsstilssygdom, siger Finn Thomsen Nielsen.