Hjorths Fabrik udstiller antikke hædersmedaljer

Hjorths Fabrik i Rønne har fået en ny montre i den gamle fabrikantbolig. Her kan man nu se en række af de medaljer, som fabrikken har fået for sine produkter gennem tiden.

Allerede da fabrikantboligen åbnede i december, kunne de besøgende se Hjorths Fabriks diplomer fra i internationale udstillinger. Nu har museet fundet de tilhørende medaljer frem fra gemmerne og sat dem i montre.

– I dag er vi på Bornholms Museum meget stolte af Hjorths Fabrik. Vi oplever stor tilstrømning af nye gæster, og stor interesse for det kunsthåndværk og den kulturhistorie, der knytter sig til det velbevarede miljø på fabrikken. Ved at få de gamle medaljer frem i lyset, viser vi, at den fascination slet ikke er ny. Hjorths Fabrik har alle dage været synonymt med kvalitet og godt håndværk, siger museumsinspektør Jakob Seerup.

Sidste halvdel af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet var de store industriudstillingers periode. Her viste man stolt sine produkter frem, og de mest vellykkede blev altså belønnet med medaljer og diplomer. Udstillingerne fandt sted i både Danmark og meget længere væk. Således er den ældste medalje fra en udstilling i Nakskov i 1868, og der er også medaljer fra udstillinger i Nexø og Odense.

Også medaljer fra internationale udstillinger kan nu ses, blandt andet fra den store udstilling i New Orleans i 1885 og i den belgiske by Gent i 1913.