S-ordfører bekræfter: Bornholm har tabt 43 millioner i feriefondsagen

Leif Lahn Jensen, beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet, ser ingen mulighed for at Bornholms Regionskommune kan få de 43,1 mio. kr. retur fra Arbejdsmarkedets Feriefond.

Dermed er han helt i tråd med SFs beskæftigelsesordfører Karsten Hønges udmelding i Bornholms Tidende lørdag den 8. februar om, at pengene er tabt. Og med beskæftigelsesminister Peter Hummelsgaard (S), af hvis svar på et spørgsmål i Folketinget det også fremgår, at Bornholm og andre har tabt pengene.

Beskæftigelsesordførerne fra aftalekredsen – V, S, SF, RV og K – bag det forlig, der ændrede reglerne for långivning fra Arbejdsmarkedets Feriefond, havde møde sidste uge om sagen. Man fastholder den oprindelige aftale om tilbagebetaling af lån.

– Det har virkelig været en svær sag. Vi har haft nogle mundtlige aftale om, at der var tale om donationer, men der har været lånedokumenter på alle lånene. Så vi har haft en sag, hvor vi ikke har været i tvivl om, at man ikke rigtigt har vidst, hvad der har været op og ned, og det er også derfor, sagen har kørt så lang tid, som den har, blandt andet har været gennem EU, og det er også derfor, vi har frigivet en hel del af de penge, der var i lånene på det tidspunkt, siger Leif Lahn Jensen.

Han peger på, at der også er behov for, at Feriefonden har midler til sit formål: At fattige familier kan komme på ferie.

– Det er jo klart, hvis man ikke havde pengene et sted, så stod man jo og manglede pengene til den del. Selv om jeg har været med i 12 år, er det en af de sværeste sager, jeg har haft med at gøre. Det har ikke været nemt, for der har været mange mundtlige aftaler, længe før nogle af os var i politik. Det var en sag, der skulle løses. Det gør vi med den aftale, og den holder vi fast i, siger Leif Lahn Jensen.

Men hvad er det, der gør, at låntagere, kommuner, der har betalt lån tilbage, ikke skal ligestilles med de låntagere, der har fået eftergivet deres lån? Der ligger vel en uretfærdighed, en ulighed i det?

– Det eneste, jeg kan sige, er, at vi har jo i et par år været fuldstændig åbne om, da vi kigger på det her, at vi måske vil frigive lånene, måske ikke. Vi har først skullet tænke og omkring EU, for det var en svær sag. Vi valgte at tage den beslutning, at de lån frigav vi ikke 100 procent, men de store lån var så 90 procent, siger Leif Lahn Jensen i en hurtig kommentar til avisen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen.