Randers Regnskov kæmper sammen med Bornholm for millioner: Det her er ikke rimeligt

Randers Regnskov vil med opbakning fra Randers Kommune have 6,5 mio. kr. tilbage fra Arbejdsmarkedets feriefond.

I lighed med Bornholms Regionskommune betalte Randers Regnskov i 2017 på opfordring af Arbejdsmarkedets Feriefond (AFF) et lån tilbage, fordi det var muligt at få en rabat. Lånet var på 10,4 mio. kr., tilbagebetalingen blev på 6,5 mio. kr.

Ligesom Bornholms Regionskommune vil oplevelsescentret have pengene tilbage på samme vilkår som andre AFF-låntagere.

Det er helt urimeligt, at de låntagere, der valgte at sidde opfordringen fra AFF overhørig, kan slippe med at betale intet eller ti eller 20 procent tilbage, mener Henrik Herold:

– Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde.

– For det første handler det om at opføre sig ordentligt. Alle os, der har betalt tidligt ind, som det blev sagt, har sagt, at hvis man finder en anden ordning for dem, der bare sidder på hænderne, så går vi ud fra, at det også kommer os til gode. Det handler helt firkantet om, at de, der ikke har betalt, får 90 procents rabat. Hvis ikke de gør noget ved det, så holder jeg op med at betale det, jeg skylder, siger Henrik Herold.

Misforståelse eller sjusk?

Hvordan ser du mulighederne for at får pengene tilbage? Flere beskæftigelsesordførere i aftalekredsen siger, at pengene er tabt?

– Jeg synes, at det er en underlig udmelding at komme med. Der er en underlig lukkethed omkring den her sag. Jeg vælger at sige, at hvis det ikke er en misforståelse, at vi ikke får vores penge, så er det bare sjusk. Jeg vil nødigt tro på, at de folkevalgte gør det her i ond tro, siger Henrik Herold.

Randers Kommune og Randers Regnskov står sammen i sagen.

– Jeg kan ikke forstå, at man ikke forsøger at lukke den her sag ordentligt. Selvfølgelig er der penge. Man startede ud med 945 mio. kroner i feriefonden, da socialdemokraterne ville have pengene tilbage i 2014. Politikerne har så givet 710 mio. kr. ud (i eftergivne lån red.). Det synes jeg er glædeligt. Så det kan ikke være udtryk for, at man mangler penge, mener Henrik Herold.

Randers Kommune får eftergivet 90 procent af et lån fra AFF på 12,1 mio. kroner, som kommunen optog til etablering af Randers Regnskov.