Kostbart for dagens butikker: Nye kæder rykker nærmere i Rønne

Et flertal i økonomi-, erhvervs- og planudvalget besluttede onsdag at sætte gang i et planarbejde, som i sidste ende kan bane vej for flere store butikker i området omkring Almindings Runddel i Rønne. Det betyder, at offentligheden snart kan komme med ideer og forslag til en ændring af kommuneplanen, så området kan få status som et aflastningsområde for store butikker, der ikke kan indpasses i bymidten.

Eneste stemme imod kom fra Morten Riis (EL), som henviser til en redegørelse fra rådgivningsfirmaet Cowi, der viser, at sådanne butikker vil hente en del af deres omsætning fra eksisterende butikker i Rønne og på det øvrige Bornholm.

– Jeg synes egentlig ikke, at der er nogen grund til at flytte rundt på handlen. Jeg tror, at vi nogenlunde har det sortiment, vi skal have, hvis jeg skal være helt ærlig, siger han.

Penge fra nethandel

Redegørelsen fra Cowi arbejder med to scenarier, som kigger på effekterne ved henholdsvis op til 10.000 kvadratmeter ny detailhandel i området ved Almindings Runddel og ved 8.500 kvadratmeter i det område og 1.400-1.500 kvadratmeter i centrum.

Ifølge de to scenarier vil etableringen af nye, store butikker koste de eksisterende butikker i Rønne mellem 55 og 97 millioner kroner, mens det vil koste eksisterende butikker på resten af Bornholm mellem 23 og 26 millioner kroner.

Samtidig peger redegørelsen på, at butikkerne vil kunne hente handel hjem til Bornholm, både fra nethandel og butikker udenfor Bornholm. Alene for nethandel drejer det sig ifølge Cowi om mellem 42 og 48 millioner kroner.

Det har Morten Riis dog svært ved at tro på, fortæller han og tilføjer, at det måske virker lidt underligt, at han tror på nogle tal i redegørelsen, men ikke på andre.

– Jeg kan i hvert fald godt være lidt i tvivl om, at det er tilfældet. Uden at jeg skal gøre mig til ekspert, så er alt det andet, jeg har hørt, at detailhandel mister i forhold til nethandlen og har gjort det i de seneste mange år, så det har jeg svært ved at se for mig, siger han.

Ingen dagligvarer

Konkret drejede sagen sig om såkaldte udvalgsvarebutikker på mindst 2.500 kvadratmeter og en samlet ramme på 8.000 kvadratmeter. Udvalgsvarer er varer, der bliver ved med at eksistere samtidig med brugen, og som først går til grunde efter nedslidning over en længere periode, det vil sige langvarige forbrugsgoder.

Selvom Morten Riis er imod at åbne for nye butikker i området omkring Almindings Runddel, synes han, det er fornuftigt, at der er en bundgrænse på 2.500 kvadratmeter.

– Det er ensbetydende med, at det er en særlig type forretninger, siger han.

Senest området omkring Almindings Runddel var i spil til nye butikker var i 2014-15, da kommunen ændrede på det gældende plangrundlag for at gøre det muligt for Lidl og Rema 1000 at åbne de butikker, der ligger ved runddelen i dag. Denne gang er det dog en selvstændig pointe, at der ikke skal ske planlægning for nye dagligvarebutikker. Det er også et plus i Morten Riis’ bog.

– Der er nogle gode forsøg på at ramme arbejdet ind i det, der ligger, men jeg kan ikke rigtig se formålet med at flytte rundt på handlen både inden for og udenfor Rønne.