Torvets belægninger, beplantninger og indretning. Illustration: Trejde Natur
FOR ABONNENTER

“Jeg forventer et borgermøde. Det her er alt for løst”

Rudolfklubben i Aakirkeby får i denne uge besøg af landskabsarkitekt og projektleder Mugen Adler fra Bornholms Regionskommune.

Det sker efter at klubbens formand i sidste uge i Tidende gav udtryk for, at han og klubbens mere end 30 frivillige følte sig dårligt informeret om det kommende arbejde med at opgradere torvet i Aakirkeby til et såkaldt Naturtorv.

Mugen Adler henvendte sig efterfølgende til Jørn-Erik Funch og aftalen er nu, at projektlederen aflægger besøg på Rudolfklubbens værksted på Bavnet torsdag.

Men det er ikke nok, siger klubbens formand.

– Jeg forventer et borgermøde. Det her er alt for løst, siger Jørn-Erik Funch.

Naturfelter med sten

Ifølge den nye områdeplan skal der etableres tre store felter med natursten og planter i torvets nordlige og nordvestlige ende og to mindre felter syd for den såkaldte Nervebane.

Nervebanen er en sti belagt med røde teglklinker, som skal føres i en lige linje fra det gamle posthus og tværs over Torvet. Herfra skal stien efter planen fortsætte ned til Klintebakken og Naturbornholm via Grønningen.

Syd for Nervebanen anlægges to mindre naturfelter med sten. De to felter samles på grundplan af røde teglklinker og tegnestuen Tredje Natur foreslår, at de kommunale bordebænkesæt males i samme rustrøde farve.

Jørn-Erik Funch. Foto: Berit Hvassum

Påsken falder tidligt

Men hvem skal gøre hvad og hvad er tidshorisonten, spurgte Jørn-Erik Funch fra Rudolfklubben i sidste uge.

Han har sammen med Rudolfklubbens frivillige hvert år ansvaret for opstilling af blomsterkasser om sommeren og montering af den store juleudstilling i december. Det sker i samarbejde med SYTE, den lokale erhvervsforening, og SYTE har også en repræsentant i styregruppen for områdefornyelsesprojektet.

Bjarne Westerdahl  sidder i styregruppen og afventer tilbagemelding efter mødet på torsdag.

– Vi regner med at Naturtorvet er færdig til påske, det er jo der sommeraktiviteterne starter i Aakirkeby, siger han.

Påsken falder i år i starten af april.

 

Budget

Der er afsat 560.000 kr. til etablering af Naturtorvet i Aakirkeby.

Den samlede helhedsplan har et budget på i alt 17,7 mio. kr.

Realiseringen af det fulde projekt er betinget af medfinansiering fra fonde og andre eksterne parter.

 

Mugen Adler fortæller, at hun lige nu er ved at lægge sidste hånd på det tilbud, som skal sendes ud til entreprenørerne. Efterfølgende er det op til den valgte entreprenør at udføre opgaven for kommunen under opsyn af Mugen Adler selv og tegnestuen Tredje Natur. Det er også op til entreprenøren at indkøbe de planter og sten og granitblokke som skal opstilles på torvet.

– Og det skal selvfølgelig være bornholmske sten, da hele idéen med Naturtorvet jo er at man skal få den her Klintebakke-oplevelse, siger hun.

Mugen Adler kan dog ikke love at anlægsarbejdet er færdigt til påske.

– Men bliver det færdigt inden sommer?

– Ja, det gør det, siger Mugen Adler fra BRK.

Optimisme blandt de frivillige

Robert Johnsen, tidligere formand for borgerforeningen i Aakirkeby og nuværende medlem af Rudolfklubben, står for koordineringen af den årlige sommerudsmykning af Torvet i Aakirkeby. Han ser også frem til at høre kommunens og arkitekternes holdning til eksempelvis de 16 hvide blomsterkasser, som Rudolfklubben vedligeholder og opsætter på torvet hver sommer.

Han er dog optimistisk i forhold til det kommende samarbejde mellem byens frivillige og de eksterne parter.

– Hvis vi får at vide, at de skal males rustrøde, så maler vi så mange vi kan nå inden de skal sættes op i juni, siger han.

Det er kommunen der står for opsætning af bordebænkesæt og københavnerbænke.