Oliver Zahle laver lydprøve inden Robert-festen. Foto: Torben Østergaard Møller

Spændingen udløses: Får Mühlendorph og co. Robert-hæder i aften?

Der er dækket op til fest denne søndag aften i Tivoli Hotel & Congress Center i København, og på scenen går Oliver Zahle,  kendt fra blandt andet satireprogrammet “Selvsving” i DR, rundt i gul jakke og varmer lidt op foran den publikumtomme sal, hvor til gengæld snesevis af tjenere har travlt, mens også journalisterne så småt har indfundet sig ved pressens borde.

Han snakker i mikrofonen og lader lydmanden gøre sit arbejde.

Hyæne Film, som bornholmske Daniel Mühlendorph ejer sammen med Ulaa Salim, Flemming Falk Hansen og Keld Egelund, er ligesom tidende.dk med her i salen, hvor filmbranchen uddeler de eftertragtede Robert-priser. Eller rettere, vil være med, når stolene ved bordene snart fyldes, efter at “de kendte” har gjort deres indledningsvise arbejde på den røde løber ude i foyeren.

Hyæne Films første spillefilm, “Danmarks sønner”, er nomineret inden for hele fire kategorier:

• Årets danske spillefilm.
• Årets instruktør (Ulaa Salim).
• Årets originale manuskript (Ulaa Salim).
• Årets mandlige hovedrolle (Zaki Youssef).

Ydermere har Hyæne Film to nomineringer blandt de fem i kortfilmskategorien:

• “Savnet”, som er produceret af Daniel Mühlendorph og ligeledes bornholmske Robin Hounisen.
• “Draget”,  som er produceret af Robin Hounisen.

Endelig spiller bornholmske Josephine Højbjerg med i “Tinka og Kongespillet”, som er nomineret i kategorien Årets korte tv-serie, og i biograffilmen “Hacker”, som er nomineret til en Robert i kategorien Årets børne-og ungdoms-film.

• Robert-priserne

Den grafisk markante Robert-statuette er måske lille af format, men den vejer tungt i form og betydning for alle film-og tv-professionelle herhjemme. Det er nemlig deres kolleger i Filmakademiet, der både nominerer og vælger modtagerne af den prestigefulde pris, som uddeles for 36. gang i 2020 til de bedste præstationer inden for dansk film og tv.

Sådan forklarer Filmakademiet selv, hvor prestigefyldt det er at modtage en Robert. Danmarks Film Akademi, i daglig tale Filmakademiet, er den uafhængige forening for danske film-og tv-arbejdere og har flere end 2.500 medlemmer. Akademiet har som formål at fremme filmkunsten i Danmark, og uddelingen af Robert-priserne er det årlige højdepunkt for medlemmerne og branchen.

Priserne har været uddelt hvert år siden 1984.

Filmakademiet blev stiftet i 1982, og Robert-prisen kan i baggrund og fundats sammenlignes med den amerikanske Oscar, den franske César og den engelske Bafta.

Tv-kategorierne blev tilføjet i 2012.Statuetten har navn efter sin formgiver, den internationalt anerkendte skulptør og grafiker Robert Jacobsen, som også var en stor filmelsker.

Kun personer, som arbejder professionelt i film-og tv-branchen, kan blive medlemmer af Filmakademiet, og det er altså dem, der både indstiller til nomineringer og i sidste ende stemmer om, hvem der skal modtage Robert-priserne.