Arkivfoto: Berit Hvassum
FOR ABONNENTER

Kommunen: Vi skal ikke plastre naturen til med skilte

Egentlig er det ikke tilladt, når hunde på sommerdage boltrer sig blandt børn og badedyr på Næs Strand i Allinge. Alligevel er det ikke et uvant syn.

Derfor lød der ved onsdagens generalforsamling i Allinge-Sandvig Byforenining en opfordring fra Hanne Mailand fra Allinge: ”Mit håb er, at byforeningen sætter et skilt op om, at hunde skal være i snor, og at hunde kan bade i den sydlige ende af Næs Strand. Der vil hundene ikke genere ikke nogen.”

Sagen er imidlertid, at Allinge-Sandvig Byforening ikke bare må sætte skilte op på stranden – det er Bornholms Regionskommunes opgave. Og hos kommunen har Ole Holm Pedersen, der er ansvarlig for strande, sine betænkeligheder ved et opsætte de efterspurgte skilte.

– Generelt sætter vi ikke skilte op, der gør opmærksom på noget, som i forvejen fremgår af lovgivningen. Reglerne er sådan, at man må lufte hunde på stranden om vinteren, men ikke om sommeren. Skulle vi gøre opmærksom på det, er der mange andre ting, vi også kunne sætte skilte op for, og så kunne vi plastre hele naturen til med skilte. Det vil vi helst undgå, siger Ole Holm Pedersen.

Kommunen vil se bred opbakning

Hvorvidt der skal sættes skilte op mod vandhunde er i udgangspunktet en administrativ beslutning. Det er altså ikke umiddelbart en sag, som de folkevalgte politikere tager stilling til. Derfor ser kommunen gerne, at der er tydelig lokal opbakning til de foreslåede skilte.

– Vi er selvfølgelig ”til at forhandle med”. Men vi vil helst i den her slags sager have henvendelser direkte fra borgerforeningerne i stedet for enkeltpersoner. Fordi borgerforeninger er repræsentanter for byen eller området. Får vi en henvendelse fra en borgerforening, viser det, at der er tale om et generelt problem, fortæller Ole Holm Pedersen.

Ikke mange klager

Kommunens strandansvarlige er bekendt med, at de bornholmske badestrande også bliver benyttet af hunde. Men han kan konstatere, at kun få bliver så irriterede over det, at de henvender sig til kommunen.

– Vi ved jo godt, at loven bliver overtrådt – og det gælder på alle bornholmske strande. Men det er sjældent, vi får henvendelser. Så vi går ikke ud fra, at det er et stort problem.

– Nu har jeg passet Næs Strand i mange år, og jeg har aldrig fået en klage over hunde, fortæller Ole Holm Pedersen.

Jeg kan ellers forstå, at Allinge-Sandvig Byforening har videresendt en borgers forslag om at opstille skilte til kommunen…

– Det er så ikke kommet til mig. Det kan være endt et andet sted, fortæller Ole Holm Pedersen.

Hanne Mailand bragte sagen om de badende hunde op på onsdagens generalforsamling, fordi ”det er utrygt, og hundene gør de små børn bange.”