Foto: Jens-Erik Larsen
FOR ABONNENTER

Rønne-café er blevet moderniseret: Lyse rammer i vores egen stil

Det begyndte med køkkenet, så fulgte belysningen, og for ganske nylig blev borde og stole skiftet ud. Der mangler kun toiletterne, før Café Gustav på Store Torv fremstår som en hel ny café. Bag moderniseringen står Dorthe Dahl Olsen og Tina Brandt, som er medejere af cafeen.

– Vi ville gerne sætte vores eget præg på det med det, vi godt kan lide, siger Dorthe Dahl Olsen.

– Skabe nogle lysere rammer, som er mere vores egen stil, tilføjer Tina Brandt.

Belysningen og indretningen af cafélokalet er udviklet i samarbejde med Brian Holm Larsen, som driver livsstilsbutikken og tegnestuen Living Bornholm i Nexø. I mere end et år har de tre arbejdet med at finde nyt inventar, der kunne erstatte de lakerede borde og stolene betrukket med plastiklæder.

– Det passede ikke til Gustavs image. Det var meget koldt inventar, siger Brian Holm Larsen.

Samtidig var der et ønske om, at det nye inventar skulle være så bæredygtigt som muligt, og der er blevet kigget på mange materialeprøver, stoleprøver og bordprøver samt en masse tegninger.

– Vi har hele tiden vidst, hvad vi godt ville have, det har bare handlet om at finde noget, der passede i priser og til de krav, vi stiller, siger Tina Brandt.

 

Smag og historie

Dorthe Dahl Olsen og Tina Brandt ejer Café Gustav sammen med Anne Mahler.

De har ønsket at indrette cafeen i overensstammelse med deres egen smag, samtidig med at de holder fast i historien, blandt andet ved at bevare det karakteristiske vægmaler.

Foto: Jens-Erik Larsen

 

 

Klappe helt sammen

Hvad bordene angår, endte Brian Holm Larsen med at kigge mod køkkenbranchens måde at lave bordplader på. Derfor er cafeens nye borde lavet af egtræsplanker i stave, som er gennemolieret med hvid olie.

– Så er det både resistent og rengøringsvenligt. Man får også en forholdsvis stærk overflade, og hvis bordet får nogle hak eller nogle ringe, så kan man bare slibe det ned med almindeligt sandpapir og give det en ny omgang olie, så står det fuldstændigt som nyt. I stedet for at smide bordpladen ud og købe en ny kan man faktisk bruge den i meget længere tid, fortæller han.

Cafeens nye stole er produceret hos jyske Kvist Industries, der også laver stole designet af store navne som Børge Mogensen og Arne Jacobsen.

– Den er fuldstændig skilbar. Det vil sige, at alle stolens dele kan udskiftes. Ødelægger man ryggen, sædet eller benene, så kan det skiftes ud. Den er bygget op i massivt dansk egetræ, siger Brian Holm Larsen og vender bunden i vejret på stolen for at fortælle om konstruktionen, der gør det muligt at klappe stolen helt sammen.

– Café Gustav har købt 60 stole. Hvis det havde været Børge Mogensen-stole for eksempel, så havde de fyldt 20 paller eller sådan noget. De her er kommet på to paller. Det er ekstremt CO2-venligt i forhold til transport og logistik, siger Brian Holm Larsen.

Derudover er stolene lavet af certificeret træ, og polstringen er naturgarvet, og de lever op til de myndighedskrav, cafeen skal overholde.

– Man har en resistent overflade, således at når man taber sin ketchup, så kan man godt tørre den af, siger indretningsarkitekten fra Nexø.

 

Gamle tanker om dansk design

Brian Holm Larsen fortæller om cafeens nye stole, som er produceret i Jylland af dansk egetræ.

Han fremhæver, at den lever op til de gamle tanker om dansk design, som skal være flot at se på og være for alle.

Ifølge Tina Brandt og Dorthe Dahl Olsen er hans engagement en af fordelene ved at arbejde sammen med ham.

Foto: Jens-Erik Larsen

 

Foregået med respekt

Et tredje nyt element er nogle paneler, som sidder på væggen overfor baren. De skal hjælpe på akustikken, så det bliver nemmere for gæsterne at føre en samtale.

– Der er en specifik afstand imellem panelerne, så det slår lyden i stykker. På bagsiden er der en specialproduceret akustikfilt, som man også bruger i lydstudier, og den absorberer lyden, siger Brian Holm Larsen.

For Tina Brandt og Dorthe Dahl Olsen har det været vigtigt, at moderniseringen er foregået med respekt for Café Gustavs historie. Derfor er cafeens karakteristiske vægmaleri bevaret. Resten af væggene har fået ny maling, og arbejdet er udført af de malere, som før arbejdede for Café Gustavs tidligere ejer, Finn Mahler, som døde for snart seks år siden.

– Det var alle hans gamle malere, så de har virkelig villet gøre det her til UG. Når vi spiste frokost eller drak en kop kaffe, så fik vi alle Finns historier. Vi hyggede os virkelig med det. Ham savner man stadig. Der var ingen som ham, siger Dorthe Dahl Olsen.