Snorrebakken. Foto: Berit Hvassum
FOR ABONNENTER

Winni Grosbøll havde mindst fire grunde til igen at udskyde kommunens flytteplan

På initiativ fra borgmester Winni Grosbøll (S) blev sagen om at samle den kommunale administration på færre adresser torsdag aften pillet af kommunalbestyrelsens dagsorden.

Winni Grosbøll henviste til, at der så bliver tid til, at også kommunens medarbejdere via deres tillidsfolk kan komme til orde om flytteplanen. S, SF og Enhedslisten var ellers indstillet på at genoptage den oprindelige plan efter en pause på knapt et år, forankret i et borgmesterkontor på Snorrebakken udenfor Rønne.

– Jeg synes, at vi skal lægge sagen tilbage til kredsen af gruppeformænd og blive ved og ved at behandle den om nødvendigt 17 gange, til vi synes, at vi er færdige med det, sagde Winni Grosbøll.

Det bifaldt både René Danielsson (DF) og Bjarne Hartung Kirkegaard (KD). Da ingen modsagde dem, blev flytteplanen og Snorrebakken igen skudt til hjørne på ubestemt tid.

Ifølge Winni Grosbøll er det end ikke længere sikkert, at sagen om hvordan kommunens centrale administration skal fordeles overhovedet bliver afgjort i år.

Sagen om at samle flere dele af kommunens administration på færre adresser handler for borgmesteren nu om først politisk at finde ud af, om kommunen stadig skal have administration i både Rønne, Nexø og Tejn som i dag.

– Jeg tror, at vi er godt tilbage ved start. Vi skal afklare, hvad vi skal, og om det overhovedet er muligt at skabe en enighed om det. Det er også derfor vi ikke skal gøre noget nu, siger Winni Grosbøll.

– Den politiske opgave er at finde ud af, om vi skal fastholde kommunal administration i både Rønne, Nexø og Tejn. Når vi så har afklaret det, bliver det en administrativ opgave at foreslå, hvordan vi fordeler medarbederne mest hensigtsmæssigt.

– Det kan potentielt godt tage lang tid, og jeg vil ikke angive en tidslinje. Men det bliver ikke i den her måned. Det er for den sags skyld heller ikke sikkert, at det bliver i år. Nu tager vi den tid, der skal til, siger Winni Grosbøll.

Sagen pillet af i sidste øjeblik

At sagen blev taget af dagsordenen var overraskende for pressen, men ikke for nogen i kommunalbestyrelsen. Men det var først torsdag, på selve mødedagen, at Winni Grosbøll hørte alle de andre partier, om de kunne gå med på at tage sagen af.

Hvor andre involverede også kan se flere mulige årsager, nævner Winni Grosbøll selv fire.

Dels er kommunalbestyrelsen nu helt splittet i sagen. Sidste uges møde i økonomiudvalget viste, at Venstre nu ikke længere vil køre videre med den oprindelige plan, der været sat i bero siden marts sidste år.

En enig borgerlig opposition ønsker nu at samle flest mulige kommunale medarbejdere, der arbejder med beslægtede emner, på den samme arbejdsadresse. Det indebærer at rømme rådhuset i Tejn og føre den tilbageværende halvdel af medarbejderne sammen med den halvdel, der allerede arbejder i Rønne.

– Jeg skønnede, at der var behov for, at gruppeformændene bliver enige om en plan, der arbejder videre med én løsning, før vi sender sagen videre til administrationen og medarbejderne, siger Winni Grosbøll.

– Blandt gruppeformændene er der utrolig mange bud på, hvordan den rigtige løsning ser ud. Jeg kan høre, at der er lang vej til enighed, siger hun.

Den anden årsag er, at Winni Grosbøll torsdag ikke følte sig sikker på at kunne vinde en afstemning om at køre videre med den oprindelige plan.

Borgmesteren siger ganske vist, at hun tror, at S, SF og Enhedslisten godt kunne have fået Alternativet og/eller Kristendemokraterne med i et smalt flertal for planen. Hun siger dog også, at hun ikke følte sig sikker.

 

Jeg troede, at vi havde taget
de drøftelser, der skulle til

 

At der er uenighed blandt gruppeformændene har du vidst siden i hvert fald december, hvor gruppeformændene holdt det andet af to møder om sagen her. Hvorfor satte du så sagen på dagsordenen, først i økonomiudvalget i sidste uge og så i kommunalbestyrelsen i går?

– Jeg havde et håb om, at vi kunne tage en afstemning og om nødvendigt sige ”Okay, der var ikke flertal for det, som vi gerne ville”, siger Winni Grosbøll.

– Jeg troede, at vi havde taget de drøftelser, der skulle til. Efter de to møder blandt gruppeformændene kunne jeg konkludere, at der var en overvejende positive stemning omkring de to modeller, der lå. Jeg havde så håbet på en bred enighed om den ene mulighed, og at der var ro på.

Borgmesterens tredje årsag til at ville tage sagen af dagsordenen var, at sagen er for stor til at kunne afgøres holdbart med et smalt flertal på 13-10 eller endda 12-11.

Hvordan tror du, at en afstemning ville være faldet ud i går aftes?

– Det ved jeg ikke. Jeg tror godt, at vi kunne have skabt et flertal, men det ville være et flertal, der ville blive udfordret hele tiden. Det ville have skabt usikkerhed og forvirring

Havde du styr på Alternativet og Kristendemokraterne, hvis det var kommet til en afstemning i går?

– Det tror jeg måske nok, men det ved man aldrig. Jeg syntes ikke, at det var værd at forsøge, siger Winni Grosbøll.

 

Borgmester Winni Grosbøll. Foto: Berit Hvassum

 

Andre store sager fylder meget nu

Endelig taler Winni Grosbøll også om en årsag nummer 4.

– Jeg har også nogle andre rigtig store og meget vigtige opgaver lige nu. Vi har 37,5 millioner kroner ude at svømme hos Arbejdsmarkedets Feriefond, som jeg skal prøve at redde hjem. Og der er også den kommende udligningsreform, der også bliver meget vigtig for os, siger hun.

– Det er nogle rigtig vigtige processer at prioritere for mig. Så kan vi ikke samtidig sidde og diskutere hvem af kommunens medarbejdere, der skal sidde på hvilke kontorer, siger Winni Grosbøll.

En årsag nummer 5 til at skyde flytteplanen til hjørne bliver på den side ikke afvist, men på den anden side heller ikke fuldt ud bekræftet af borgmesteren.

Regionskommunen har før prøvet at se en plan om at samle administrationen på færre adresser falde i sidste øjeblik. Mest markant med planen om at bygge ud på Rønne Rådhus. Winni Grosbøll har flere gange tilkendegivet, at hun ikke ønsker at gentage det forløb.

– Jeg tror i hvert fald, at det kan skabe rigtig meget uro, og at det er formålsløst, når sådan noget sker, siger hun.

Flertal var reelt i fare

Samtidig viser Bornholms Tidendes informationer, at Winni Grosbøll havde reel grund til at være usikker på, om Alternativet og Kristendemokraterne ville gå ind for at køre videre med den hidtidige flytteplan, hvis den var kommet til afstemning torsdag. Borgmesteren havde brug for mindst det ene af partierne for at kunne finde et flertal.

Ifølge Bornholms Tidendes oplysninger stillede Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) ”en del spørgsmål”, da gruppeformændene drøftede sagen i november og december. Det samme gjorde han torsdag, på selve dagen hvor kommunalbestyrelsen skulle drøfte sagen.

Bornholms Tidende erfarer desuden, at hverken Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) eller Lars Randorff Nørgaard (AL) på noget tidspunkt i forløbet frem til i går tilkendegav at gå ind for en af de to mulige flytteplaner, der lå på bordet foran dem.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Randorff Nørgaard. Og Bjarne Hartung Kirkegaard ønsker ikke at sige noget.

Hvad ville du have stemt, hvis sagen var kommet til afstemning i kommunalbestyrelsen?

– Det gjorde sagen ikke, og så er den ikke så meget længere, siger han.

Hvorfor vil du ikke fortælle, hvad du ville have stemt?

– Fordi svaret er, at vi har brug for mere tid til at snakke om det her, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

Hvorfor vil du ikke fortælle vælgerne, hvor du står i den her sag?

– Fordi der simpelthen bare er brug for mere tid.