Arkivfoto: Allan Rieck
FOR ABONNENTER

Samka var et mødested: Farvel til skib koster Folkemødet mange deltagere

Det koster ikke bare besøg fra politikere fra Ærø, Samsø og Læsø, at Ærø-skibet Samka ikke kommer til årets Folkemøde. Delegationerne fra de tre øer bliver væk, fordi de er utilfredse med Samkas nye placering på Allinge Havns ydermole, hvor de frygter vind fra nordøst.

Samka skulle også have været ramme for debatter for flere foreninger, der nu heller ikke kommer. Desuden har skibet hidtil været samlingspunkt for helt almindelige ærøboer på Folkemødet, og også deres deltagelse i Folkemødet kan meget vel falde.

– Medlemmerne af kommunalbestyrelsen tager ikke afsted, og embedsfolkene gør pånær en enkelt heller ikke. De har aflyst deres indkvartering og færgebilletterne mellem Rønne og Ystad, fortæller Chris Hammeken, turist- og erhvervsdirektør på Ærø.

–  I alt har vi vel været cirka 20 afsted fra Ærø. Og i forhold til de debatter, som vi havde planlagt, er der også nogle folk indenfor sundhed og nogle foreninger, der heller ikke tager afsted nu, siger han.

Samka var samlingspunkt

Et Folkemøde uden Samka vil sandsynligvis også betyde, at færre helt almindelige ærøboer vil tage til Bornholm, vurderer Anders C. Østerby, lokalredaktør for Fyns Amts Avis på Ærø.

– Rigtig mange mennesker fra Ærø brugte Samka som samlingspunkt, da jeg var til Folkemødet i 2017. Det var helt almindelige deltagere i Folkemødet. Det er et gæt og en fornemmelse, men jeg kunne godt tro, at en hel del af dem heller ikke kommer nu, siger han.

– Vi tager heller ikke afsted. Det er ikke sikkert, at vi var kommet til Folkemødet i år. Men det er i hvert fald blevet lettere at beslutte at lade være, når Samka ikke er der, siger Anders C. Østerby.

Ærøboerne ville i år tage to ekstra skibe med til Bornholm. Det bliver nu heller ikke til noget.

– Vi havde planlagt at tage to følgeskibe med: To sejlbåde på 44 og 31 fod. De skulle have ligget i Tejn Havn. Dem ville vi have brugt til indkvartering, og så ville det ene skib være blevet på Bornholm i nogle dage efter Folkemødet, fortæller Jens Weiss, medlem af kommunalbestyrelsen på Ærø.

Hertil kommer de samsinger og læsøboer, der også vil sige farvel til Folkemødet, når Samka ikke er med. På Samsø har kommunalbestyrelsen allerede besluttet ikke at tage til årets Folkemøde.

 

Ærø-skibet Samka, der anes i rødt og blåt til venstre i baggrunden, har deltaget i Folkemødet tre gange og altid ligget i inderhavnen.

Foto: Allan Rieck

 

Folkemødet: Vi tilbød en god plads

Hos Folkemødet gentager kommunikationsansvarlig Pelle Nybirk, at beslutningen om at flytte Samka ud inderst på ydermolen ikke har at gøre med penge. Han fortæller også, at det endnu ikke ligger fast hvilke to skibe, der kommer til at ligge på inderhavnen i stedet for Samka.

– Det er ikke særlig mange penge, vi taler om, og det er penge, som kommunen får. Et slag på tasken er, at de har betalt et par tusinde kroner i bådpladsleje. Der er selvfølgelig nogle penge i det, men det er ikke mange, og det har ikke været afgørende for vores ønske om at flytte Samka til ydermolen, siger han.

– Vi havde satset på Samka, fordi de også har lavet nogle meget fine ting på Folkemødet. Vi tilbød dem også en plads før andre både, og jeg synes stadig, at vi har tilbudt dem en rigtig god plads.

– På ydermolen kan man blive påvirket af hård vind. Men det er vilkårene, og inderst på ydermolen vil man være væsentligt mere beskyttet end yderst, siger Pelle Nybirk.

Det haster, hvis Ærø, Samsø og Læsø alligevel skal komme til årets Folkemøde

– Der skal ske noget tæt på et mirakel, hvis vi alligevel skal komme. Og det skal ske meget hurtigt, for så vil vi skulle bestille nye rejser og booke overnatning, mens der stadig er noget at få, siger Ærøs trust- og erhvervsdirektør Chris Hammeken.

– Vi er begyndt at tænke på, hvad vi så gør i stedet. De ting, som vi ville have lavet på Folkemødet, begynder vi nu at lave i nogle andre sammenhænge, siger han.

– Vi håber at være tilbage igen i 2021. Enten det gamle sted eller i hvert fald et sted, hvor båden ikke vil vippe, når vinden kommer fra en bestemt retning.