På plads trods protester: Kommunen overtager skulpturpark i Olsker

Var det noget at overtage en skulpturpark næsten gratis? Det er ikke hver dag, at en kommune får sådan et tilbud. Og selv når det en sjælden gang sker, kan der godt være nogle, der helst vil sige nej tak.

Det viste torsdagens møde i kommunalbestyrelsen, hvor et flertal dog også besluttede at taget imod tilbuddet fra den afdøde Olsker-billedhugger Ole Christensens familie.

– Det hele ligger sådan set på et sølvfad, så synes jeg, at vi skal tage imod. Der er også tale om en meget anerkendt kunsthåndværker, hvis værker har været vist rundt om i landet, sagde Erik Lund Hansen (S), formand for udvalget for job, udvikling og fritid.

– Det er altid dejligt at modtage en folkegave, som vi her har fået fra Ole Christensens familie. Jeg har været der nogle gange, og det er i hvert fald et spændende sted, sagde Else Merete Knoop (V).

Så nu overtager kommunen gratis det areal, som i alt 60 af Ole Christensens granitskulpturer er stillet op på. Blandt de 60 er ejerskabet af de 10 overdraget til Bornholms Kunstmuseum, mens familien selv beholder ejerskabet til de sidste 50.

DF frygter at prisen bliver højere

For regionskommunen kommer gaven med nogle udgifter. De er årsagen til, at Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten ikke går ind for, at kommunen skal tage imod: At få arealet udmatrikuleret og at få skrevet et skøde vil koste 40.000 kroner. Og at holde det grønne område, der vil koste Vej og Park cirka 17.000 kroner om året.

– Jeg kan forstå, at borgmesteren gerne vil gøre det her som en sag og smag, og at DF ikke kan lide kultur. Det er bare ikke grunden til, at vi går imod, sagde René Danielsson (DF).

– Vi er imod, fordi vi går ind for, at sager bliver afgjort på et oplyst grundlag. Men her går man ud fra, at vedligeholdelsen koster 17.000 kroner om året. Til sammenligning kan jeg sige, at vedligeholdelsen af en fodboldbane koster mere end det, tilføjede han.

– Man må forstå det sådan, at projektet her næsten er gratis. Det er bare for godt til at være sandt. Alting kommer med en pris, og når det nu går op for folk, at projektet her ikke kan holdes indenfor budgettet, vil regningen havne ovre hos Leif (Olsen, SF, formand for natur- og miljøudvalget, red.).

– Det er hovedårsagerne til, at vi siger nej. Det har sådan set ikke så meget med smag at gøre. Jeg kan godt se, at det er fantastisk, hvis man er til den slags. Jeg synes bare ikke, at man skal risikere at lade det gå ud over andre, sagde René Danielsson.

René Danielsson henholdt sig også til, at Ole Christensens familie har udtrykt ønske om, at kommunen udbygger og forbedrer forholdene omkring skulpturparken, for eksempel med borde og bænke. Her sagde Leif Olsen (SF) modsat, at der intet er besluttet af den slags. Og at alle eventuelle projekter af den slags vil blive fremlagt for kommunalbestyrelsen, hvis de skulle blive aktuelle.

Også Kristine van Sabben (BL) gik imod. Hun mente, at projektet om at videreføre skulpturparken nærmere bør ligges ind under Bornholms Kunstmuseum.

– Her er jeg nået frem til, at jeg ikke mener, at regionskommunen skal bruge tid og penge på at pleje de her arealer, sagde hun.